Основні правила довгожителів

Основні правила довгожителів

Як ефективно зміцнювати здоров'я день за днем і при цьому якісно працювати, мати прекрасну пам'ять, бути в хорошій формі і настрої? Чи можливо все і відразу?

Можливо.

Для мене це все зараз дуже актуально, бо післязавтра вже почнеться Світовий конгрес із анти-старіння, і засідання секцій будуть з ранку і до 8-ми вечора, практично в режимі нон-стоп.

Крім того, я цілими днями дуже багато ходжу по місту, тому сніданку - особлива увага.

Харчування для зайнятих потенційних довгожителів має свої правила.

1. Добре # СНІДАЙТЕ. Сніданок "триматиме" Вас без відчуття голоду майже до кінця робочого дня (перевірте, це справді працює).

2. В сніданку особлива увага - # БАЛАНСУ нутрієнтів: білків, жирів, вуглеводів, причому, максимально здорових.

3. Дуже багато овочів, різнокольорових, але # ЗЕЛЕНЬ - обов'язкова!

4. Чергуйте # БІЛКИ. Не завжди яйця, інколи (не більше 1-2 разів в тиждень) - птиця або риба. Всі білки відрізняються за співвідношенням амінокислот.

5. # ПРЕБІОТИКИ. Без них денний раціон можна вважати малоефективним. Особливо цінним є ІНУЛІН. Його багато в сирому топінамбурі і цикорії.

••••••••••••••••••••••••••••••••••

Пребіотики живлять кишечну мікрофлору, і вона, коли здорова і сита, робить наш організм суперорганізмом, а нас - суперлюдьми - невразливими до багатьох хвороб, або такими, які позбавляються багатьох хвороб.

••••••••••••••••••••••••••••••••••

6. # ВУГЛЕВОДИ - лише складні і з низьким, менше - із середнім глікемічним індексом. На першому місці - овочі, потім може бути каша (не обов'язково). Шматочок фрукта на десерт.

7. # ЖИРИ. Основні - ті, що в природних продуктах - авокадо, насіння, горіхи. Якщо додаєте - то такі, які важко піддаються окисленню: оливкова, чайна ложка вершкового масла/вершків.

8. # ДВІЧІ в день їсти. Рівень інсуліну не буде стрибати, відповідно, зменшуватиметься ризик розвитку різних запалень, жир із жирових депо буде "спалюватися" в перерві між прийомами їжі. Протягом дня - вода, вода з лаймом/лимоном/імбиром, овочі сирі (морква, цвітна капуста), чашка ягід.

Мій сніданок (і не лише, бо я тут не одна приїхала на конгрес, але одна готую).

• Овочева тарілка: броколі, шпинат, якийсь вид темно-зеленого салату, топінамбур сирий, авокадо, политі заправкою із суміші оливкової і канолової олій і лимонного соку з травами.

• Курка варено-тушкована з розмарином і помідорами. На ніч густо посипала травами і чорним перцем, поставила у холодильник. Поклала в сковорідку, змазала її оливковою олією, налила води і під кришкою готувала 20 хв аж до випарювання води. Помідор добавила в кінці.

• Гречка органічна, не смажена. Вона виходить "розмазня". Залила кип'ятком, залишила поки крупа не увібрала всю воду, проварила 5-7 зв, додала сіль. Зверху - вершкове масло із травами.

• Спаржа (стручки зеленої молодої квасолі) варена, паста із печеного перця.

• Сир чеддер слабосолоний і зернистий. Порція сиру - 1-2 фаланги великого пальця, і 1 чайна ложка зернистого.

• Манго. Ягоди можуть бути кращим варіантом, але тут сезон манго, ловимо момент.