Стафілокок: умовний ворог здоровя

10,2 т.
Стафілокок: умовний ворог здоровя

Цей мікроб всюдисущий: він мешкає в повітрі, воді, ґрунті, продуктах, в організмі будь-яких тварин і людини. З наслідками його «праць» хоча б раз у житті стикався кожен з нас.

Слово «стафілокок» утворено від давньогрецьких коренів: «стафило» - виноградне гроно і «кок» - зерно. Під мікроскопом скупчення цих бактерій дійсно нагадують грона винограду. Ми звикли вважати стафілокок беззастережно небезпечним, але насправді він ставиться до умовно-патогенної флори - тобто до категорії мікроорганізмів, які викликають проблеми тільки за певних умов. На шкірі і слизових (рота, носоглотки, статевих органів, кишечника та ін.)В кожного з нас в нормі мешкає 14 видів стафілококів, але тільки 3 з них у принципі здатні нашкодити здоров'ю людини.

Видео дня

Найпідступніший з усіх різновидів стафілокока - золотистий (Staphylococcusaureus), названий так за своє жовтувате забарвлення. Саме він забезпечив погану славу всьому сімейству, адже лише деякі мікроби можуть зрівнятися з ним в агресивності, швидкості розмноження і поширення в організмі, стійкості до дезінфікуючих засобів. На щастя, нашій імунній системі вдається тримати цього недруга під контролем - але лише до тих пір, поки вона сама працює справно. Як тільки механізми імунного захисту слабшають, стафілокок починає активно розмножуватися, впроваджується в клітини шкіри і слизових, викидає в них токсини і призводить до розвитку запалення і загибелі клітин. Шкоди від токсинів стафілокока нітрохи не менше, ніж від самих бактерій - наприклад, саме вони викликають цілий ряд запальних захворювань шкіри, а накопичуючись в недоброякісних продуктах, призводять до тяжких отруєнь.

Механізм дії

Стафілокок - частина природної мікрофлори людини. Він потрапляє в організм малюка відразу ж після його появи на світ: зі шкіри і статевих шляхів мами, через грудне молоко, руки медперсоналу. Уникнути контакту немовляти з цією бактерією неможливо, як би ретельно не дотримувалися санітарні норми співробітники пологового будинку. Більше того, тотальна дезінфекція в стаціонарах призводить до того, що саме в лікарняному середовищі формуються стафілококи, стійкі до найпотужніших антибактеріальних засобів і з величезними труднощами піддаються лікуванню. Вирішити цю проблему на сто відсотків неможливо, але й драматизувати ситуацію не варто: знайомство зі стафілококом найчастіше не заподіює малюкам ніякої шкоди. У малих кількостях цей мікроб виявляється у більшості дітей, і здоровому організму вдається з ним мирно співіснувати.

Стафілококова інфекція небезпечна для самих слабких і беззахисних: малюків зі зниженим імунітетом, діток, які народилися раніше терміну або з якимись вродженими захворюваннями (наприклад, внутрішньоутробною інфекцією - герпесом, хламідією, цитомегаловірусом та ін.). Бактерія спрямовує свою атаку туди, де є пролом у захисті організму. У новонароджених вразливою ділянкою є пупкова ранка - при інфікуванні стафілококом вона може загноїтися. Якщо підступний мікроб проникає в шкіру, розвиваються всілякі гнійничкові ураження - наприклад, піодермія та фурункульоз. Коли він потрапляє в організм малюка, травна система якого позбавлена надійного імунного захисту, то починає посилено розмножуватися в тонкому і товстому кишечнику і може викликати там запалення - стафілококовий ентероколіт. Захворювання небезпечне тим, що через кишкову стінку мікроб може легко проникнути в кров і викликати її зараження (сепсис).

Саме у малюків до1 року, як найбільш вразливих, стафілокок найлегше поширюється по організму, викликаючи проблеми на самих різних ділянках і іноді вражаючи цілі системи: хвороба, що почалася кон'юнктивітом, може закінчитися пневмонією. У дітей старше 2 років стафілококова інфекція найчастіше обмежується місцевими процесами, такими як отит, гайморит, ангіна, запалення нігтьового ложа (панарицій) та інші.

З молоком матері

Стафілокок можна виявити в грудному молоці навіть у здорових жінок. Його присутність абсолютно не заважає годувати маля грудьми, якщо немає ніяких симптомів інфекції. Відмовитися від природного вигодовування доводиться, коли стафілокок викликає запалення грудних залоз - мастит. Відновити годування груддю можна буде тільки після закінчення лікування (швидше за все, воно зажадає прийому антибіотиків) і контрольного дослідження грудного молока на стерильність, а до цього часу мамі краще зціджувати, щоб зберегти лактацію.

Лікувати не можна залишити

Новина про те, що аналізи виявили у дитини золотистий стафілокок, іноді викликає у батьків справжню паніку. Але стафілокок і стафілококова інфекція - зовсім не одне і те ж. Перш ніж тривожитися, варто уточнити, в яких саме обсягах він виявлений: важливо не просто наявність Кокка, а його кількість. Наприклад, показник 103-104 мікробів в грамі калу - ознака носійства, тобто присутності в організмі мікроба, але ще не хвороби. Якщо ця кількість не перевищено і малюка ніщо не турбує, значить, імунна система тримає мікроб під контролем. У такій ситуації ніякого лікування малюкові не буде потрібно.

Якщо невелика кількість мікроба супроводжується якимись проблемами - наприклад, у малюка є шкірні висипання, пронос, підвищена температура, - можна запідозрити, що стафілокок теж взяв участь у цих процесах. Обов'язкової перевірки на стафілокок вимагають загострюються і рецидивні гнійничкові ураження шкіри, ангіни, отити, синусити, аденоїдити, гнійні кон'юнктивіти. Для «ідентифікації» стафілокока у дитини візьмуть на аналіз кров і сечу, а також вміст вогнища запалення: при ентероколіті - кал, при кон'юнктивіті - гній, при гаймориті - слиз з носа і т. Д. Щоб справитися з невеликою кількістю коків, маляті можуть призначити пробіотики - препарати з живими лакто-і біфідобактеріями (вони нормалізують кишкову мікрофлору, і шкідливі мікроби витісняються корисними), засоби для активізації захисних сил організму - наприклад, препарати на основі інтерферону.

Ще один випробуваний борець з інфекцією - стафілококовий бактеріофаг. Це особливий вид вірусів, який вибірково діє тільки на стафілокок, впроваджується всередину бактерії, руйнуючи її.

Коли гостре запальне захворювання супроводжується високим рівнем стафілокока, не обійтися без антибактеріальних препаратів. Але перш ніж призначити малюкові препарат, доктор повинен перевірити чутливість його організму до антибіотиків. Це дослідження принципово важливо для лікаря, оскільки дозволяє підібрати ефективні ліки і правильно розрахувати їх дозу, не витрачаючи час на експерименти. За спостереженнями фахівців, найпотужнішою дією проти стафілокока мають препарати з групи глікопептидів та цефалоспоринів. А з зовнішніх препаратів цей мікроб найбільше боїться ... звичайної зеленки.

З гармат по горобцях

Будь-яке лікування має бути мотивованим, особливо якщо мова йде про інфекції, що потребують лікування антибіотиками, - до них належить і стафілокок. З одного боку, призначення потужних препаратів для боротьби з невеликою кількістю бактерій небезпечно і невиправдано. Повністю усунути цей мікроб з організму не можна, та це й не потрібно, адже його присутність активує і «тримає в тонусі» імунну систему. З іншого боку, якщо захисні механізми ослаблені, підступний стафілокок може розвинутися дуже швидко і викликати серйозні ускладнення - ось тоді побоюватися призначення антибіотиків не варто, адже без них ніяк не обійтися.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства