ЦІКАВА МАТЕМАТИКА ДЛЯ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНЯТ: Уявлення про час. Частина 1

4,1 т.
ЦІКАВА МАТЕМАТИКА ДЛЯ СТАРШИХ ДОШКІЛЬНЯТ: Уявлення про час. Частина 1

З дітьми старшого дошкільного віку слід продовжувати роботу з поглиблення знань та уявлень про час. Вікові можливості дитини надають можливість в іграх, бесідах, заняттях все частіше спиратися на природні ознаки, що дозволяють їй орієнтуватися в часі. Вона повинна розуміти і правильно вживати такі слова, як часто - рідко, опівдні - опівночі, на світанку, в сутінках, знати послідовність пір року (весна, літо, осінь, зима), розрізняти їх за характерними ознаками, послідовно називати дні тижня, знати їх кількість в одному тижні. Діти повинні в загальних рисах визначати швидкість дій: швидко - повільно; послідовність подій: було, є, буде.

На прогулянках дорослий пропонує дитині поспостерігати, з якою швидкістю рухаються машини, люди, птахи. А щоб закріпити ці уявлення, можна запропонувати дитині гру «Хто швидше (повільніше)».

Вона полягає в тому, що батьки називають предмет, який може летіти, бігти, їхати, рухатися, а дитина має назвати інший предмет, швидкість руху якого більша або менша названого. Наприклад, тато каже: «Трамвай», а дитина: «Жигулі»; батько: «Черепаха», дитина: «Заєць» і т. д. Звичайно, визначення швидкості дитиною дуже відносні і суб'єктивні, воно залежить насамперед від практичного досвіду, вміння спостерігати, порівнювати, а також робити деякі логічні узагальнення. Дитина вже може розуміти і пояснювати такі вирази, як «людина летить», тобто біжить дуже швидко; «трамвай повзе» - їде дуже повільно тощо.

Видео дня

Розумінню слів «опівночі» та «опівдні», «на світанку» та «у сутінках» також допомагають спостереження. З дитиною можна спостерігати за зміною висоти сонця відносно горизонту, його положенням щодо будинків, дерев, гір, переміщенням тіні протягом дня (близько 12 годин дня, вранці і ввечері). Дитина повинна переконатися в тому, що вранці і ввечері сонце знаходиться в різних місцях, і що в цей час доби воно стоїть невисоко відносно горизонту, землі, гір, лісу. Вдень сонце піднімається вище на небі, тіні від предметів днем стають коротшими, ніж увечері і вранці.

Подальше спостереження допоможе сформувати у дитини уявлення про те, що час, коли після заходу сонця починає темніти, називають сутінками. Протилежне явище, коли після ночі небо починає світлішати, але сонце ще не зійшло, називають світанком. Світанок і сутінки краще спостерігати в зимовий час, коли день коротший. Дитина часто застає це явище на вулиці.

У процесі формування елементарних математичних уявлень велика увага повинна бути приділена розвитку в дитини уваги і пам'яті.

Для розвитку цих психічних процесів можна використовувати спеціальні ігри та вправи. Запропонуйте дитині подивитися на картку з цифрами й геометричними фігурами. Потім приберіть її і нехай дитина назве, які цифри (геометричні фігури) вона запам'ятала. Цими іграми ви, по-перше, перевіряєте увагу і пам'ять, та, по-друге, часто повторюючи їх, сприяєте розвитку цих психічних процесів.

Особливо важливо розвивати у дитини мислення та мова. Під час занять математикою перевіряйте, чи правильно дитина вживає окремі спеціальні слова, які відображають математичні знання, зв'язок слів у реченні, логічність і переконливість думок. Вчіть дитину не тільки розповідати, що вона робив, але і пояснювати, як вона це робила, доводити, чому вона думає, що треба робити саме так, а не інакше.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства