Як обрати солодкий новорічний набір: поради експертів
На новий рік діти часто отримують у подарунок солодощі. Але чи знаєте ви, на що варто звертати увагу, щоб такі презенти не обернулись алергією чи, ще гірше, отруєнням?
Експерти розповіли, як правильно обрати солодощі, пише letidor.
1. Ціна та якість
Звісно, вміст новорічних скриньок не завжди залежить від ціни. Виробники часто використовують думку покупців "чим дорожче, тим краще", але насправді висока ціна може бути через гарне пакування, або всередину поклали іграшку. Однак занадто низька вартість подарунка - сигнал про те, що в подарунку може виявитися багато дешевих цукерок, простих карамельок або неякісного шоколаду. У будь-якому випадку при виборі подарунка варто співставити ціну, зовнішній вигляд подарунку та його склад.
2. Шоколад чи глазур
Шукайте подарунки, на яких повністю вказаний склад всіх солодощів, зверніть увагу на шоколадні цукерки, вивчіть склад оболонки цукерки.
Важливо розуміти, що глазур і шоколад - це абсолютно різні продукти. Кондитерською глазур'ю поливають цукерки, тістечка, вафлі. Її головні інгредієнти - цукор і рослинні жири (або еквіваленти какао-масла), кондитерський жир.
В подарунки часто кладуть шоколад. Простежте, щоб це був саме шоколад, а не кондитерська плитка. Плитки за складом дуже схожі з шоколадною глазур'ю. Адже за задумом виробників вони призначені саме для приготування глазурі в домашніх умовах, а не для самостійного вживання.
У складі якісного шоколаду не повинно бути ніяких рослинних масел, крім какао-масла. Справжній гіркий шоколад роблять з тертого какао, какао-масла, цукру та емульгатора лецитину. У молочний шоколад додають молоко - згущене або в сухому вигляді. Какао-продукти дорогі, але саме вони мають ті чудові властивості, про які ми всі чули.
Шоколад дуже корисний! Він підвищує мозкову активність, крім того, малоймовірно, що натуральний какао-продукт викличе у дитини алергічну реакцію.
3. Які бувають начинки
Начинки складаються з цукру, патоки, горіхів, молока, фруктової сировини, масел та жирів, іноді в деякі види начинки додають перемелені обсмажені зернові або бобові.
Допустимим вважається присутність у начинці пальмової олії, адже її тверді фракції дуже технологічні. "У "пальми" висока температура плавлення, при кімнатній температурі вона залишається твердою, тому всі вироби залишаються заданої форми". А ось іншої олії, наприклад, звичної соняшникової, в начинці краще уникати. Щоб зробити її такою ж твердою, соняшникову олію гідрогенізують - насичують воднем. В цьому випадку жир видозмінюється, але утворюються вільні радикали. Виходять трансжири, які руйнують клітини організму і призводять до серйозних захворювань", - пояснює експерт.
4. Чим фарбують цукерки
Діти люблять не тільки солодке, але і кольорове. Тому солодощі часто роблять насичених кольорів. Але яскравий - не означає шкідливий. Карамель, начинки для цукерок і вафель, желейні цукерки і помадки підфарбовують, питання в тому - якими барвниками.
Якщо барвник натуральний, виготовлений з овочів і фруктів, він не принесе шкоди. Наприклад, "Е120" - "кармін", забарвлює продукти в червоний колір. Кармінову кислоту виробляють комахи - кошеніль. Кошенілі залишають кислоту на рослинах, її збирають і очищають, після чого барвник стає абсолютно нешкідливим. Витяжка з куркуми, "Е100" - "куркумін", дає помаранчевий або жовтий відтінок, а "Е141" або "хлорофілін" - зелений, його отримують із зелених рослин (брокколі, кропива, люцерна).
А от синтетичні барвники - сильні алергени. Крім того, в них не містяться вітаміни і мікроелементи, як в натуральних барвниках. Зверніть увагу на те, що цих барвників слід уникати: Е102, Е104, Е110, Е122, Е124, Е129.
5. Несподівані інгредієнти
Читаючи склад новорічних частувань, ми очікуємо побачити там цукор, какао, горіхи та ароматизатори. Але не поспішайте відкладати в сторону коробку з солодощами, якщо раптом знайдете серед інгредієнтів щось нетипове, на кшталт ... солоду. Справа в тому, що деякі виробники додають солод в тісто для вафель. Солод робить вафлі більш хрусткими. У цукерці такі вафлі не намокають від начинки і не прилипають до зубів та піднебіння при розжовуванні.
6. Корисний мармелад
Виготовлений з желатину, пектину або агар-агару мармелад принесе користь. Желатин виділяють з кісток і хрящів тварин, він складається майже цілком з білка. Його вживання допоможе зміцніти кістки та волосся, і позитивно впливає на мозкову активність.
Пектин має дезінфікуючу властивість, як губка вбирає токсини, радіонукліди та важкі метали і виводить їх з організму. Натуральний пектин добувають з фруктів - айви, яблук, цитрусових, цукрових буряків.
Мармелад на агар-агарі, на жаль, останнім часом став рідкісним гостем на полицях магазинів. Це дорогий, але корисний екстракт червоних або бурих водоростей - заліза та ін. Крім того, агар-агар володіє очисними властивостями, містить вітаміни, йод та інші мікроелементи.
Але, обираючи солодощі для дітей, не забувайте, що всі вони містять велику кількість простих цукрів і жирів, тому не варто давати дитині більше 1-2 цукерок на день.
Раніше "Обозреватель" публікував топ-5 рецептів цукерок в домашніх умовах.