Виховати, але не травмувати: правильні методи покарання дітей

8,1 т.
Виховати, але не травмувати: правильні методи покарання дітей

Всі ми обожнюємо своїх дітей, але виховати їх хорошими людьми, жодного разу не вдаючись до покарання – майже неможливо. Тому, якщо все ж таки доводиться карати, то варто використовувати методи, які не травмують психіку малюка.

Кілька не шкідливих для дитячої психіки методів покарання пропонує сайт "Единственная".

Метод №1 – залишити без цікавинок

Якщо поведінка дитина вийшла за рамки належного, і словесні зауваження не допомагають, можна позбавити її перегляду мультфільму, гри на комп'ютері чи планшеті, або ще чогось важливого для неї, проте того, що не є базовою необхідністю. Головне, не відкладати покарання на потім, а озвучувати його відразу – інакше діти вас можуть просто не зрозуміти, вони зовсім інакше сприймають час.

Метод №2 – змусити дитину вибачитись

Якщо ваш малюк зробив комусь боляче, або нагрубив, важливо навчити дитину вибачатись за свою провину. Зазвичай, дітям цей крок дається не просто, тому в наступний раз малюк обов'язково подумає, перш ніж, знову так вчинити.

Метод №3 – казка, зі схожим сюжетом

Це один з найбезпечніших для психіки дитини методів покарання – варто лише знайти казку, де у головного героя схожі проблеми. Як правило, дитячі казки піднімають ту чи іншу проблему, з якою стикається кожна дитина і пропонують шляхи її вирішення. Послухавши казку, малюк обов’язково почерпне з неї щось корисне для себе.

Метод №4 – ігнорування

Якщо малюк не реагує на ваші зауваження і продовжує вередувати чи бешкетувати – перестаньте звертати на нього увагу. Поясніть, що до того моменту, поки його поведінка не зміниться, ви не будете з ним розмовляти, і робитимете вигляд, що не помічаєте його. Також можна залишити дитину наодинці з собою, щоб він подумав та заспокоївся, а після цього обговорити причини такої поведінки у малюка. Але цей варіант не підходить для зовсім маленьких дітей, краще використовувати його починаючи з трирічного віку.

Як повідомляв "Обозреватель", названо 10 найпоширеніших помилок батьків у вихованні дітей.