Спелеотерапія – оздоровлення та лікування сіллю

7,8 т.
Спелеотерапія – оздоровлення та лікування сіллю

Ще більше двох тисяч років тому люди вперше помітили цілющий ефект від тривалого перебування хворої людини в печері. А під час Другої світової війни соляні шахти часто використовувалися як бомбосховища. І багато астматиків, що ховалися там, доповідали про значне поліпшення здоров'я.

Так в чому ж сіль?

Виявляється, вся справа в унікальному мікрокліматі карстових і соляних печер, шахт і гротів. Тут круглий рік тримається постійна температура від 10 до 16 градусів, вологість повітря - близько 80%, а вміст вуглекислого газу в десятки разів більше, ніж в атмосфері. А ще повітря печер насичене найдрібнішим аерозолем, який містить солі кальцію, магнію, натрію і негативні іони.

Саме в таких печерах проводяться сеанси соляної терапії.

Видео дня

Лікувальні властивості спелеотерапії

Спелеотерапія - це спосіб лікування різних захворювань в природних умовах печери. У нашій країні її почали практикувати ще в середині двадцятого століття.

У чому ж користь відвідування соляних копалень?

Спочатку організм людини повинен адаптуватися до нових умов, і тільки після цього настає лікувальний ефект. Тривалість сеансів спелеотерапії - від 2 до 9 годин, це залежить від захворювання пацієнта. Оптимальний курс лікування становить 15-20 процедур.

При знаходженні в печері в організмі людини відбуваються позитивні зміни:

  • Нормалізується кровообіг і робота серця;
  • Поліпшується імунна система;
  • Проходять алергічні та запальні процеси;
  • Очищаються і зволожуються легені;
  • Стимулюється глибоке дихання.

До того ж атмосфера в печері викликає спокій і розслабленість, позитивно впливає на психоемоційний стан. Під час перебування в соляній шахті пацієнт спокійно відпочиває, ходить і робить гімнастичні і дихальні вправи.

Показання для спелеотерапії

Хронічний бронхіт, бронхіальна астма; хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів (алергічний риніт, гайморит, хронічний риносинусит); алергічні захворювання, полінози; профілактика рецидивуючих бронхітів; нейроциркуляторна дистонія; стан після операцій на легенях, дихальних шляхах і діафрагмі; атопічний дерматит, нейродерміт, рецидивуюча екзема; ожиріння.

Здоровій людині спелеотерапія також може принести користь: вона сприяє зняттю втоми і роздратування, поліпшенню сну і підвищенню тонусу організму в цілому.

Протипоказання для спелеотерапії:

Гострий бронхіт; бронхіальна астма з багаторазовими важкими нападами; виражена екзема легенів.

Але сучасна спелеотерапія - це не тільки печери і соляні родовища. Існують штучні аналоги соляних печер.

Нещодавно вчені створили штучні соляні кімнати - спелеокамери. І тепер метод лікування спелеотерапія використовується в багатьох санаторіях світу, де можна спробувати на собі соляне лікування, а заодно і відмінно відпочити.

Соляний світильник - ще один сучасний винахід, завдяки якому відтворюється атмосфера соляної печери і відбувається іонізація повітря. Він являє собою брилу кам'яної солі на дерев'яній підставці. Усередині цього кристала є лунка з встановленою в ній лампою. Коли лампа нагрівається, відбувається випаровування солі через маленькі отвори.

Соляна брила може бути природною, необробленою або ж якоїсь цікавої форми, зробленої вручну. Такий соляної світильник у поєднанні з приглушеним світлом створює заспокійливу, приємну атмосферу.

За древніх часів вважалося, що сіль володіє магічними властивостями, оберігає від чаклунства і пристріту, служить талісманом. Зараз вона також продовжує приносити користь здоров'ю, удачу і дивний спокій тому, хто вдихає її лікувальні пари.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства