Меню для годуючої мами - другий місяць
Харчування годуючої мами на другому місяці життя дитини. Основні правила
Пам'ятайте, що їсти найкраще мінімум 5-6 разів на день невеликими порціями. Краще за все, безпосередньо перед годуванням вашого малюка. Готувати переважно методом варіння, тушкування або запікання.
Збільште споживання води. Ваше молоко складається на 90% з води, значить, ви неодмінно повинні заповнювати втрати рідини вашого організму, але не переборщіть. Обов'язково випивайте по 8 склянок води по 250мл кожен день, можна трохи збільшити кількість води при бажанні.
Не варто рахувати калорії. На даному життєвому етапі важливіше звертати увагу на якість їжі і вміст у ній поживних речовин.
Не варто їсти за двох, необхідно збільшити свій раціон всього лише на 20%.
На другому місяці продовжуємо поступово розширювати раціон. В цілому меню повинно містити всі необхідні для життєдіяльності речовини: вітаміни, мікроелементи, клітковину, білки, ненасичені жирні кислоти. Для цього в тижневому меню годуючої мами повинні бути:
- молочні та кисломолочні продукти;
- нежирне м'ясо яловичини, кролика, біле м'ясо птиці (курка, індичка);
- нежирна річкова і морська риба;
- вершкове і рослинне масло;
- крупи, хліб (бажано - бездріжджовий з висівками);
- овочі та фрукти (яблука зелених і жовтих сортів, банан, груша, ківі, слива).
З солодкого допускається в невеликій кількості сухе печиво, зефір, мармелад, пастила. З введенням здоби краще не поспішати, це не тільки може викликати метеоризм у дитини, а й призведе до зайвих кілограмів у мами.
Дуже важливо вводити не більше одного продукту в день, спостерігаючи за реакцією дитини. У першу чергу побоюємося підвищеного газоутворення (коліки) і алергічних реакцій.
Продукти, яких слід уникати
Не дивлячись на те, що харчова чутливість кожної дитини строго індивідуальна, наведемо список продуктів, здатних викликати занепокоєння дитини:
Продукти, які найчастіше викликають підвищене газоутворення: білокачанна капуста, огірки, помідори, газовані напої, чорний хліб, бобові й виноград.
Продукти, що викликають алергічні реакції: шоколад, гарбуз, тропічні фрукти, цитрусові фрукти, ягоди, мед, горіхи, ікра, раки, краби, червона риба.
Крім цього, якщо ви сама чи близькі родичі страждаєте на алергію, потрібно обережно вводити і такі продукти, як молоко, курка, яйця, цукор. Будьте уважні також при вживанні продуктів, що містять харчові добавки (барвники, консерванти) - для цього уважно вивчайте склад на упаковках.
Пам'ятаємо, що реакція може з'являтися і через 8-12 годин, а то й пізніше. У цьому випадку слід звернутися до педіатра і почати дотримуватися гіпоалергенної дієти. Причинний алерген виключається з харчування як мінімум на місяць.
Що рекомендується виключити з меню всім годуючим мамам:
1) Алкоголь і куріння - це викликає інтоксикацію організму дитини. 2) Міцний чай і каву - вони збудливо діють на нервову систему. 3) Насичені бульйони. 4) Цибуля, часник і спеції вживати обережно в невеликих кількостях, так як вони можуть погіршити смак молока. 5) Копченості, соління, консерви, маринади, майонез, кетчуп. 6) Продукти, що містять консерванти. 7) Сало, жирні сорти м'яса і риби, молочні продукти з високою жирністю (сметана - до 15%).