Коли солити їжу?

7,6 т.
Коли солити їжу?

З незапам'ятних часів сіль є незмінним супутником людини. Вона ніколи не була просто продуктом - завжди чимось більшим. Цей цінний природний мінерал довгий час був грошовим засобом, причиною сварок і війн. Незважаючи на той факт, що сіль в середині минулого століття стала «ворогом людства», обійтися без неї людина не може.

До появи консервів, пастеризації та холодильників сіль давала можливість зберігати продукти, тому наші предки вважали її символом довговічності. Зараз сіль є найдешевшою з усіх відомих харчових добавок, якщо не вважати воду, але були часи, коли вона заміняла гроші і була настільки дорога, що через неї влаштовували війни.

Зазвичай ми солимо їжу «на автоматі», абсолютно про це не замислюючись. Однак насправді смак страви в чому залежить від того, коли його посолили. Сьогодні ми розкриємо вам усі секрети грамотного використання солі при приготуванні страв.

Видео дня

У їжі багато солі не потрібно. І кожна господиня сама вирішує, коли і скільки додавати спецій в те чи інше блюдо. Адже, як відомо, про смаки не сперечаються. Але в будь-якому випадку важливо знати, в який момент краще покласти її в блюдо, щоб воно стало смачніше. Правильно солити їжу - це ціле мистецтво. При готуванні потрібно спиратися не тільки на рекомендації для тих чи інших продуктів, але і на власний смак і навіть інтуїцію. Важливо пам'ятати: краще блюдо недосолити, ніж пересолити.

М'ясо

М'ясний бульйон солять за півгодини до закінчення варіння, тоді він залишиться прозорим. Лангети, антрекоти, ескалоп найкраще солити в самому кінці смаження, тобто після утворення на них рум'яної скоринки. Якщо тушите м'ясо, то солити його треба за 10 хвилин до готовності, інакше воно буде жорстким. Печінку смажать несоленою, і вона виходить м'якою і соковитою.

Риба

Щоб риба з м'якою консистенцією стала щільніше, її потрібно солити за годину до смаження. Якщо свіжу рибу посолити і дати їй 10-15 хвилин полежати, при жаринні вона не буде кришитися. Рибу для запікання в духовці солять за 5-7 хвилин перед приготуванням. Юшку або відварну рибу солять в самому початку або через 5 хвилин після зняття піни.

Овочі

Овочеві супи слід солити за 10 хвилин до кінця варіння. Картоплю в мундирі солять в самому початку варіння. Очищену картоплю потрібно посолити одразу після закипання води, в якій вона вариться. Якщо ж картоплю варять для пюре, то солять наприкінці варіння, тоді буде смачніше. Смажену картоплю солять в самому кінці, тоді вона виходить хрусткою і рум'яною. Не солять заздалегідь салати з сирих овочів, інакше сік, що виділився погіршить смак компонентів. Борщ з квашеної капусти солять після того, як звариться капуста.

Гриби

Грибний бульйон правильно солити в самому кінці. Смажені гриби солять в самому початку.

Крупи

Каші і подібні рідкі страви слід солити, коли вони вже повністю готові, бо сіль в кінці приготування усмоктується рівномірніше.

Соліть страви в кінці приготування. Це правило потрібно обов'язково дотримуватися, якщо ви використовуєте йодовану або морську сіль. Йод, вітаміни і мікроелементи, які містяться в такій солі, при тривалому нагріванні руйнуються, тому для збереження всіх корисних властивостей солі потрібно додавати її в кінці приготування.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства