Водохреща: історія та традиції святкування

1,2 т.
Водохреща: історія та традиції святкування

Водохреща – останнє свято з циклу різдвяно-новорічних. Цього дня Іван Хреститель охрестив у ріці Йордан Ісуса Христа, після чого сталося Богоявлення – Ісус оголосив себе Спасителем і Месією.

Традиції святкування Традиція святкувати цей день з’явилася 2 тисячі років тому. Тоді, досягнувши 30-річчя, Ісус Христос прийшов на обряд хрещення до Івана Хрестителя. До Сина Божого спустився голуб – Святий Дух. Відтоді традиції Водохреща – охрещатися та святити воду – поступово почали входити у життя християн. Нині на свято Водохреща популярними стали масові купання в крижаній воді. Спочатку воду освячують і тільки тоді до ополонок входять віряни, які наважилися у морозний день зануритися у воду. Не достатньо просто зайти у водойму і вийти. За звичаєм, потрібно тричі пірнути зі словами: «В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа».

Видео дня

Цілющі властивості Йорданської води Сьогодні багато християнських обрядів супроводжують ритуали з використанням освяченої води. Новонароджених хрестять водою, даючи ім’я. Нею освячують оселі, її застосовують, аби боротися з недугами. Адже освячена вода, за віруваннями, має багато властивостей, які допомагають боротися із негативом і захищають від усього злого. Освячена у свято Водохреща вода зберігається і не псується цілий рік. Науковці пояснюють це часточками срібла, які потрапляють у воду під час освячення. Адже духівники для цього ритуалу застосовують срібні хрести. Проте важко пояснити це явище, коли освячують цілу ополонку на водоймі. Тоді срібла з хреста, вочевидь, не вистачить на таку кількість води. Тож загадка тривалого збереження Йорданської води залишається для науковців не до кінця зрозумілою.

Духівники радять вживати освячену воду на голодний шлунок. Саме за такої умови, вода матиме найбільший ефект. Занурення в ополонку на свято Водохреща вважається теж цілющим. Так організм оновлюється у духовному та фізичному плані. Завдяки такій екстремальній процедурі люди намагаються розпочати новий рік з нового аркуша.

Якщо ж здоров’я не дозволяє вам зануритися в ополонку на свято Водохреща, то не варто засмучуватися. Духівники запевняють, не менш цілющий ефект Йорданської води можна відчути, випивши освяченої води на Водохреща. Воду набирають додому, бо вона зберігає свої властивості протягом усього року. Святковий обід на Водохрещу починається саме з освяченої води.

На Водохреща закінчують колядувати і влаштовують «розколяду» або ж «розщедрування» чи «розмеланки» – святкові вечорниці всіх колядників, де вони згадують, як святкували, грають, танцюють. Застілля організовують на гроші, що залишилися від колядування. В деяких містах України «розколяду» влаштовують біля церкви, на неї збираються всі колядницькі партії зі скрипками та трембітами.

Христос Хрестився! На річці Йордані!

Гарних свят!

Читайте також: Щедрівки та віншування на Водохреща

Источник:
disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства