Спів – важлива складова музичного виховання дітей молодшого шкільного віку

1,7 т.
Спів – важлива складова музичного виховання дітей молодшого шкільного віку

Для того, щоб у дітей молодшого шкільного віку вдосконалювалося вміння виразного виконання пісень, необхідно продовжувати формування різних вокальних навичок (звукоутворення, співочого дихання, дикції), хорових навичок (співу з чистим інтонуванням, навичок ансамблю). У підібраних піснях для дітей цієї вікової групи урізноманітнюються мелодійні інтонації.

Співоче звукоутворення має бути високим щодо своєї позиції, «польотним», легким, дзвінким, плавним або рухливим. Іноді діти схильні співати так званим відкритим звуком або, навпаки, сиплим. Основний прийом подолання характерних недоліків - показ правильного звучання дорослим або дитиною, яка володіє хорошим співочим звучанням. Наслідування має бути осмисленим, і дітям пропонується самим вслухатися в своє виконання, оцінити його і постаратися виконати як потрібно.

Видео дня

Для формування навику співочого звучання треба правильно відтворювати голосні: а, о, у, е, и, і. Чим більш протяжно вони наспівуються, тим плавніше звучить мелодія. Використовується прийом співу без слів і з напівзакритим ротом. Важливу роль відіграє і точне виконання приголосних, особливо у кінці слів. У цьому випадку виробленню рухомого звучання допомагає проспівування мелодії на склади, що починаються і закінчуються приголосними (дінъ-дінъ, тук-тук).

Робота над співочим диханням пов'язана зі звукоутворенням. Важливо відбирати пісні з музичними фразами, спочатку короткими, а потім подовженими у звучанні. Довільне керування співочим диханням погано вдається дітям, але систематичні вправи, вимога дорослого не переривати спів вдихом привчають дітей до правильних дій.

Прийоми розвитку дикції багато в чому залежать від особливостей літературного тексту, але загальна вимога - роз'яснення сенсу слів: дитина повинна вимовляти слова вдумливо, а не як випадково сприйняте поєднання звуків. Корисні прийоми читання тексту пошепки, але в ритмі пісні і під фортепіанний супровід, а також виразне читання. Важливу роль відіграють виділення окремих мотивів, уривків мелодії пісень, де подано звернення («Геть з дороги, бережись!») або вказуються характерні ознаки образу («боягуз зайчик», «сердитий вовк»), виражене ставлення (ласка, докір, схвалення) і т. д. Діти повинні свідомо відтворювати виражальні музично-поетичні інтонації.

Результати навчання співу виражаються не тільки в накопиченні пісенного репертуару, засвоєнні співочих навичок, розвитку співочого голосу і слуху. Співоча діяльність також сприяє формуванню найпростіших навичок музичної грамоти. Дорослий формує у дітей уявлення про пісню як спосіб відображення цікавих і близьких життєвих явищ, знайомить їх з термінами, знання яких сприяє більш усвідомленому співу, готує до шкільного навчання роботи по нотах.

Ознайомлення з музичними термінами здійснюється в процесі навчання співочим навичкам. Кількість термінів невелика, вони засвоюються в процесі розучування пісні і співвідносяться з особливостями пісні і співочих навичок. Дітей корисно ознайомити з термінами, які відносяться до характеру виконання пісні (весело, жваво, рухливо; спокійно, лагідно, ніжно, м'яко; швидко і чітко; святково, урочисто), побудови пісні (музична фраза, частини: вступ, заспів, приспів, куплети), звукоутворення (протяжно, плавно, легко, уривчасто), дикції (правильно, ясно, виразно), строю (високі, низькі звуки; вище, нижче; мелодія рухається вгору, вниз), ансамблю (голосно, тихо, голосніше, тихіше; швидко, повільно, швидше, повільніше; звуки короткі, довгі).

Підведення дітей до найпростіших елементів нотної грамоти - це лише підготовчий курс, а не власне навчання нотної грамоти. Його можна назвати нотним за аналогією з добукварним періодом в навчанні грамоти. Головне завдання - сформувати у дітей уміння вслухатися, розрізняти рух мелодії, її висотні і ритмічні співвідношення.

У музичному вихованні велике значення має залучення дітей до пісенної творчості. Цінність цієї творчості не стільки в її результаті, складеної дитиною пісні, скільки в тому, що вона впливає на розвиток довільних дій у співі. Завдяки цьому діти значно легше розучують пісні, легше виправляють свої помилки в інтонуванні. Творчі завдання дуже зацікавлюють дітей. Дорослий, варіюючи і поступово ускладнюючи завдання, допомагає дітям проявляти себе багатше, різноманітніше.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства