Чому так важливо їсти чорні та червоні ягоди

Чому так важливо їсти чорні та червоні ягоди

Майже щодня я переконуюсь, що людей, які на ділі піклуються про своє здоров'я стає більше.

І якщо ще недавно ЗСЖ (здоровий спосіб життя) був характерний для столиці, за якою йшли великі міста-мільйонники, то вже очевидно, що ця тема охопила уми і тіла жителів обласних центрів.

Вчора я мала справді грандіозний прийом у південному місті Херсон: вщерть заповнений зал.

Ми говорили про молодість, яка собі може дозволити дуже багато і їй це легко "сходить з рук", та вік за 40+, коли ігнорування базовими правилами штовхає нас в зони ризику багатьох проблем із здоров'ям, аж до втрати працездатності (інсульти, інфаркти, ракові захворювання, діабет та ін.)

Перед виступом мене запросили у кімнатку для спікерів, де були вода, чай, кава, домашній томатний сік, ожина, полуниці, персики, нарізаний сир та меренги (сухі тістечка із збитого білка з цукром).

Оскільки мій поїзд в Херсон прибув майже об 11 ранку, а на сцені треба було бути вже о 12-тій, часу вистачило лише на душ в готелі, переодягання і мейкап.

Читайте: Щоб гормони робили нас щасливими і красивими: рецепт

Організатори дуже хвилювались "як же ж ви будете голодною виступати?". Але наявність ягід, кави, томатного соку та персиків дуже мене порадувала: кращого сніданку важко було і уявити.

Коли ж я вхопила вазочку з ожиною і почала розповідати, наскільки важливо їсти ягоди ЩОДНЯ (свіжі та морожені), і яка це профілактика втрати пам'яті та хвороби Альцгеймара, до вазочки потягнулося мінімум 5 рук.

А тепер по суті: що таке 80% і при чому тут вітамінР?

Наше здоров'я та тривалість життя залежать від генів лише на 20%, інші ж 80% ми тримаємо в своїх руках і відповідальні самі за своє самопочуття та стан тіла.

Не остання роль належить різноманітності раціону, яка забезпечує надходження до організму широкого спектра біофлавоноїдів або вітаміну Р.

Біофлавоноїди - це група сполук, яка має надзвичайно високий рівень біологічної активності порівняно з вітамінами. Тобто вітаміни це круто і вони вкрай важливі, але без біофлавоноїдів вони можуть бути не активними або слабо активними. Особливо це стосується аскорбінової кислоти або вітаміну С. Лише в присутності біофлавоноїдів вітамін С виявляє всі свої корисні ефекти.

Читайте: Рецепт морозива, що не впливає на фігуру

В залежності від хімічної формули (а біофлавоноїдів нараховують близько 600), вони можуть мати різні впливи на організм:

- противиразковий;

- протизапальний;

- протираковий;

- радіопротекторний;

- жовчогінний;

- спазмолітичний і багато інших.

Чим такі цінні біофлавоноїди?

Вони сповільнюють руйнування сполучної тканини ферментом гіалуронідазою. Але найважливішим є те, що саме біофлавоноїди зменшують проникність та ламкість капілярів, найменших судинок, а це означає хороше живлення тканин, суттєве продовження терміну їхньої роботи та молодості організму.

Це означає — молода шкіра, судини, суглоби, хребет, зв'язки та робота внутрішніх органів, зокрема, ендокринних залоз (ось Вам і "вікове" погіршення роботи щитовидної та підшлункової залоз при ігноруванні біофлавоноїдів у раціоні).

Де шукати біофлавоноїди?

Це всі різнокольорові рослинні продукти: ягоди, верхні шари та шкірка фруктів і овочів.

Засвоюються біофлавоноїди погано (!), тому їх потрібно споживати щодня (!) і бажано з кожним (!) прийомом їжі.

Читайте: Не повірите, але нітрати можуть бути корисними

- Чорні ягоди -- чорноплідна горобина, чорна смородина, шовковиця, чорний виноград, чорниця, лохина та ін.

- Червоні ягоди -- вишня, полуниця, суниця, малина, брусниця, шипшина, агрус і тд.

- Фрукти -- яблука, апельсини, лимони і тд.

- Овочі: зелена петрушка, шпинат, щавель свіжий, буряк, капуста білокачанна та синя, картопля, морква, цибуля і тд.

- А також зелений чай, гречка, бурий рис, оливкова олія і тд.

Надзвичайно виражений ефект має вплив біофлавноїдів, які містяться в ЯГОДАХ, на роботу головного мозку.

Ягоди входять до складу знаменитої MIND-дієти, яка запобігає розвитку нейрокогнітивних розладів (втрати пам'яті, неврозів, психозів і тп, тобто допомагає зберегти основу основ нашого здоров'я -- здоровий мозок).

Тому, наповнюючи свою вазочку ягодами, беріть РІЗНІ, а також не ігноруйте пів яблучка зі шкіркою; коли готуєте томатний сік, додайте туди моркви, бурячка, зубчик часнику і листочок базиліку.

І так робіть ЩОДНЯ і протягом року.

Результат.

Ви відчуєте себе краще, енергійніше, значно знизите ризик інсультів, інфарктів, а при дотриманні інших складових -- фізичної активності, достатнього сну -- станете стрункішими та молодшими на вигляд.

Але тут діє лише одна умова: систематичніть.

Успіх любить систему, а не "набіги".