Кому не можна їсти помідори: 8 заборон лікарів
Чудові ароматні стиглі томати - одна з прикмет літа. Однак не все так просто. Є цілий ряд випадків, коли вживання томатів строго протипоказано і може викликати найсумніші наслідки.
Цей красивий овоч містить масу корисних речовин - вітаміни А, В2, В6, К, Е, і В12, також у ньому є великий вміст калію, корисного як для судин, так і для серця. До складу цього соковитого червоного плода входять і корисні кислоти - винна, лимонна, щавлева і яблучна.
Однак, на жаль, ці смачні плоди мають низку протипоказань і прихованих небезпек для людського організму.
Читайте: Топ-12 отруйних продуктів: чим небезпечні помідори, горіхи і попкорн
І хоча мало що може зрівнятися за смаком з нашими українськими помідорами, які стали майже брендом, сьогодні ми попередимо вас про те, в яких випадках вони можуть принести шкоду.
Оскільки зараз розпал літа, і лотки продавців завалені цим "натурпродуктом", - саме час попередити вас про небезпеку.
У яких випадках помідори можуть завдати шкоди організму
Алергія на помідори
Алергія на помідори - досить поширене явище. Причина харчової алергії на томати криється у наявності в них певних антигенів - антоцианіна і лікопену. Симптомами харчової алергії є:
- нудота;
- блювота;
- біль у шлунку;
- нежить;
- бронхоспазм;
- набряклість.
У деяких випадках алергія розвивається протягом декількох годин після того, як був використаний в їжу цей красивий алерген. Тому тим, у кого виявлена ??алергія на томати, слід триматися від них подалі.
Томати протипоказані при жовчнокам'яній хворобі
Різні органічні кислоти в складі томатів беруть участь у процесі травлення. Також вони мають здатність активізувати діяльність шлунка, підшлункової залози, здатні посилювати моторику кишечника.
Однак якщо у вас є камені в жовчному міхурі, всі ці властивості обертаються на шкоду при прийомі томатів. Причина - в тому, що помідори мають досить активний жовчогінний ефект. А це може викликати спазми в жовчному міхурі, зрушення каменів і закупорку жовчовивідних шляхів, наслідки чого можуть бути вельми сумні.
Захворювання нирок є протипоказанням для вживання помідорів
У разі, якщо ви маєте захворювання сечостатевої системи, помідори вам якщо не категорично протипоказані, то як мінімум - не рекомендовані. Справа в тому, що в томатах міститься так звана щавлева кислота. Її велика кількість негативно впливає на водно-сольовий обмін.
Крім того, вживання варених і консервованих помідорів викликає зростання каменів у нирках. Тому тим, у кого є схильність до їхнього утворення, не слід вживати цим овочем.
Помідори шкідливі при хворобах суглобів
У зв'язку з наявністю тієї самої щавлевої кислоти томати мають здатність викликати сильні болі в суглобах людини.
Тому тим, хто страждає від захворювання опорно-рухового апарату і вже мав проблеми зі суглобами, також не рекомендується їсти помідори.
Помідори збільшують залежність від нікотину
Як зазначається, деякі дослідники переконані - вживання помідорів збільшує нікотинову залежність. Тому, якщо ви хочете кинути курити, то внесіть у ваші плани і тимчасоуа відмова від поїдання цього чудесного, але такого небезпечного для курців овоча.
Запалення підшлункової залози можуть посилити помідори
При запаленні підшлункової залози (панкреатит) не слід вживати овочі і фрукти, що містять багато кислот, оскільки вони дратують її ніжну і запалену слизову.
Читайте: Дієта при панкреатиті - як врятувати підшлункову?
Особливо протипоказані в цей період нестиглі і зелені томати.
Помідори несумісні з виразкою шлунка
При виразці шлунка, а також у разі, якщо у вас гастрит із підвищеною кислотністю, захоплюватися помідорами також не слід.
Якщо ж у вас гостра фаза однієї із цих хвороб, то бажано і зовсім виключити їх зі свого раціону.
Артеріальна гіпертензія - протипоказання для вживання помідорів
Хто страждає підвищеним артеріальним тиском (гіпертонією), а також тим, хто має інші захворювання серцево-судинної системи також повинні проявити обережність у своїй любові до цього ароматного овочу.
Зокрема, при гіпертонії категорично протипоказано вживання консервованих помідорів. При цьому не варто вживати ні квашені (бочкові), ні помідори, які піддавалися консервації з вживанням оцту (в маринованому вигляді).
Як найкраще вжити помідори, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю?
Помідори - прекрасний і дуже корисний овоч, але для того, щоб він приніс користь, а не шкоду, потрібно знати, як правильно його вживати.
Зрозуміло, нам подобається яєчня з помідорами, ми також часто додаємо їх при приготуванні м'яса, риби, в овочеве рагу. Однак не слід цим зловживати. Через великий вміст кислот помідор може підвищити навіть нормальну кислотність у шлунку, що може викликати запалення його слизової. Тому занадто часто їсти їх не слід.
Крім того, краще не вживати томати одночасно з хлібом. Це може викликати підвищену газовиділення і здуття живота (метеоризм). Щоб подібних проблем не виникало, тим часом як ви з'їли хліб і помідор має пройти не менше 2-3 годин.
Також для тих, хто стежить за своїм харчуванням, бажано утриматися від того, щоб поєднувати помідори на одній тарілці з м'ясом, яйцями і рибою, оскільки це важко впливає на шлунково-кишковий тракт, особливо - на підшлункову залозу.
Також не слід запивати їжу томатним соком - він розбавить виділяються органами травлення речовини, і це стане перешкодою для здорового процесу перетравлення їжі.
Майте на увазі: томатний сік - це самостійний прийом їжі. Тому, якщо ви хочете поласувати томатним соком, має пройти не менше півгодини після останнього прийому їжі.