Все про неймовірно-корисні властивості гарбуза
Гарбуз - король осені. Саме так називають цей диво-продукт.
Жовто-помаранчеві сорти гарбуза за вмістом бета-каротину стоять на одному рівні з морквою. Бета-каротин перетворюючись в організмі у вітамін А, не лише контролює процеси зростання і розвитку організму і підтримує на належному рівні зір і імунні реакції, але є кращим природним антиоксидантом, який захищає організм від агресивної дії довкілля. А найголовніше - пригнічує процеси перетворення клітин в злоякісні.
Гарбуз – один з чемпіонів серед овочів по кількості заліза. Крім того, в ньому міститься немало солей міді і фосфору, які також сприятливо впливають на кровотворення. Тому страви із гарбуза - унікальний засіб для попередження залізодефіцитної анемії.
Біологічно активні речовини, що містяться в гарбузі сприяють виведенню холестерину з організму і покращують водно-сольовий обмін, тому гарбуз - відмінний помічник для безперебійної і нічим не обтяженої роботи серця.
Читайте: Які продукти нейтралізують депресію і піднімають настрій
Гарбуз - багатий пектиновими речовинами, які покращують функцію кишківника при закрепах. Тому, щоб не було проблем з травленням, доповніть своє звичне меню гарніром з печеного або вареного гарбуза.
Насіння гарбуза містять цинк і кукурбитацін, які корисні для кожного чоловіка і важливі для підлітків, оскільки беруть активу участь в процесі статевого дозрівання.
Також насіння гарбуза вважається відмінним протиглистним засобом. А які чудові виходять з гарбуза кашки, запіканки, оладки, супи, млинці, вареники та багато інших страв!
Останній аргумент на користь гарбуза — його помаранчевий колір, який піднімає настрій, а маски і мордочки виготовлені з гарбуза викликають посмішку.
Отож, особливо важливо в осінньо-зимовий період ввести гарбуз в наше здорове харчування.