Здоба-вбивця: у Японії кілька людей померли через рисові булочки

Здоба-вбивця: у Японії кілька людей померли через рисові булочки

Двоє людей померли в Японії, кілька інших знаходяться у критичному стані після того, як подавилися традиційними рисовими булочками.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, здоба, яку називають моті (мочі або моті), це кругла булочка, виготовлена з м'якого і клейкого рису.

Спочатку рис пропарюють, а потім подрібнюють і розтирають. З отриманої клейкої рисової маси потім формуються моті, які випікають або відварюють.

У Японії на Новий рік сім'ї традиційно готують овочевий бульйон, у якому варять моті.

Як вони вбивають?

Булочки моті - клейкі і липкі. З огляду на те, що вони трохи більше, ніж на один укус, їх потрібно добре пережовувати перед ковтанням.

Всі, кому важко розжувати рисове тісто належним чином, наприклад діти або люди похилого віку, скажуть, що моті важко їсти.

Якщо не жувати, а просто проковтнути таку булочку, клейка моті застрягне в горлі - і може викликати удушення.

За даними японських ЗМІ, 90% які звернулися у лікарню зі скаргами на удушення від новорічної страви - це люди у віці від 65 років.

Як безпечно їсти моті?

Жувати, жувати і ще раз жувати. Якщо це неможливо, то рисові булочки потрібно нарізати на дрібні шматочки.

Щорічно влада публікує попередження під час новорічних свят, які радять дітям і людям похилого віку їсти моті тільки порізаними на дрібні шматочки.

І все ж, незважаючи на попередження щорічно, це блюдо викликає кілька смертей.

У 2014-2015 роках кількість жертв досягло дев'яти. У 2016 році від моті померла одна людина, а в минулому році загинуло двоє людей.

Як раніше повідомляв "МедОбоз", Держпотребслужба Києва відібрала продовольчі і непродовольчі товари і передала проби для досліджень у кращих акредитованих лабораторіях столиці.