Медики знайшли "зелені" продукти, які ефективно борються з раком
Американські вчені визначили, що в молодих пагонах брокколі, цвітної капусти і брюссельської капусти міститься сульфорафан, який може захистити від раку і зробити існуючі протипухлинні препарати більш ефективними.
Учені провели експеримент, щоб з'ясувати, чи впливає регулярне вживання продуктів багатих сульфорафаном на здоров'я літніх людей. Всього в дослідженні взяли участь 28 людей старше 50 років, усі вони піддалися процедурі біопсії товстої кишки, пише Медпортал.
Виявилося, що у зразках, взятих у людей, що вживали велику кількість брокколі та інших темно-зелених овочів, рівень експресії білка p16, що є пухлинним супрессором, був істотно вище, ніж у тих, хто дотримувався іншої дієти.
Читайте: Щоденне чаювання може запобігти раку
В експериментах на клітинних лініях, проведених раніше, вчені також підтвердили, що сульфорафан має протипухлинний ефект - його додавання інгібувало ріст клітин колоректального раку і раку передміхурової залози.
Вчені припускають, що сульфорафан якимось чином впливає на клітинний метаболізм, що і призводить до зростання експресії пухлинного супрессора. Таким чином регулярне вживання брокколі може допомогти організму краще боротися з раком, вважають вони.
Читайте: Загрозливі родимки: унікальний додаток навчили визначати рак по фото
Раніше "Обозреватель" повідомляв, що вчені створюють сосиски, які будуть лікувати рак.