Лікар розповіла, чим небезпечні коктейлі з льодом

Лікар розповіла, чим небезпечні коктейлі з льодом

Лікар-терапевт вищої категорії, кандидат медичних наук Еліна Бережна розповіла, що в кубиках льоду для приготування різних коктейлів або десертів можуть бути кишкові інфекції.

Про це вона сказала під час прямого ефіру на "Обозревателе".

За її словами, більшість відпочивальників на закордонних курортах знають, що пити місцеву воду небажано, як і мити нею фрукти та овочі. У воді з-під крана може виявитися ціла низка різних інфекцій. Однак багато хто забуває, що кубики льоду теж робляться на основі місцевої води, а тому можуть містити ті ж бактерії.

"Лід - це просто налита вода, де в замороженому вигляді більшість хвороботворних, кишкових і шлункових інфекцій не гинуть, - пояснила лікар. - А проявити себе ці мікроби можуть і після відпустки. Був випадок: туристична група з 25 українців, повернувшись після відпочинку на Філіппінах, звернулася в різні лікарні зі схожою симптоматикою. У всіх були висока температура, блювота, розлад випорожнення з домішками крові і вираженою інтоксикацією. Коли лікарі почали розбиратися з цим, з'ясувалося, що всі вони були на одній екскурсії і їли поширену місцеву страву - білі боби, зварені в солодкому соусі з додаванням колотого льоду".

Читайте: У Харкові 8 дітей отруїлися морозивом

Еліна Бережна додала, що звичайне морозиво може бути так само небезпечним, як і кубики льоду.

"Морозиво, яка підтануло, може бути середовищем для швидкого розмноження стафілококів. Якщо знову заморозити це морозиво, то продукт буде вже інфікованим", - сказала лікар.

Як повідомляв "Обозреватель", надмірне вживання сонячних ванн загрожує виникненням аутоімунних захворювань та інсульту.