До України йде небезпечний штамп грипу: як вберегтися
Вчора відбулася прес-конференція з приводу підготовки до грипу, який ось-ось має прийти в Україну.
Основні питання стосувалися вакцинації і харчування.
ВАКЦИНАЦІЯ.
Дуже цікаво виступила Алла Мироненко, лікар-епідеміолог. Ось що вона сказала.
Ризик підхопити вірус буде найбільшим з кінця жовтня-початку листопада до травня 2019.
В цьому році, на відміну від минулого та позаминулого, захворюваність буде значно вищою, тому що для вірусів грипу характерна циклічність.
Очікується прихід грипів з назвами Мічіган, Сингапур і Колорадо. Найбільш активним та небезпечним є Сингапур.
Небезпечний тим, що дає багато ускладнень на систему органів дихання.
В групі ризику: діти, вагітні, люди з цукровим діабетом 2 типу, ожирінням, бронхіальною астмою, гіпертонічною хворобою, а, особливо, люди похилого віку. Саме для них цей вірус вкрай небезпечний, особливо штам H3N2, оскільки ускладнення стосуватимуться всієї системи органів дихання: синусити, отити, і запалення легенів. На жаль, цей штам дає і досить високий ризик летальності.
Читайте: Поради і лайфхаки, як побороти осінню депресію
Що робити?
Робити щеплення, не відкладаючи, оскільки імунітет до цих вірусів формуватиметься 10-14 днів. Дуже вразливими є старші люди.
МАСКИ НЕ є профілактикою. Це лише ситуативні заходи безпеки, хоча також мають бути.
МАЗІ В НІС, ПРОТИВІРУСНІ ТАБЛЕТКИ НЕ є ефективними, оскільки штими вірусу щороку різні, якщо Ви в минулому році вакцинувалось, імунітету до нового штаму немає.
Найбільш ефективними та безпечними є вакцини проти грипу . Вартість вакцини (приблизно 200 грн) неспіврозмірна із лікуванням ускладнень (понад 1000$).
Важливо, щоб перед вакцинацією оглянув лікар і зробили її у медичному закладі.
ХАРЧУВАННЯ.
Читайте: Від чого можемо померти: основні причини
Збалансоване по всім нутрієнтам харчування, а саме:
- Овочі -- мають становити переважаючу більшість раціону: свіжі, варені та трохи -- квашені. Овочі це клітковина, яка необхідна для активної життєдіяльності корисної мікрофлори (кишечний імунітет).
- Зелені листові овочі -- активують систему кишечних імунних клітин, тому щодня на початку їжі пожуйте щось зелене (салат, шпинат, листя петрушки і тп).
- Білок -- будівельні блоки для утворення імунних клітин та їх високої активності. Яйця, кисломолочні продукти, нежирне м'ясо, риба, гриби та бобові.
- Жири -- лише натуральні та такі, які мають протизапальні властивості: горіхи (насмажені), насіння льону, оливкова олія, сметана в страви. А також жирна морська риба, джерело протизапальних омега-3 жирів.
- Каші -- всякі, особливо гречка та вівсянка, бо в них багато магнію, розчинних та нерозчинних волокон та вони забезпечують енергією організм, що важливо у холодну пору роки.
Особливо велике значення мають продукти із вмістом вітамінів С, Е, А, Д, та мікроелементів цинку і селену.
Вітамін С: настій шипшини, обліпиха, петрушка, капуста свіжа та квашена. Необхідний для збереження активності імунних клітин.
Ягоди- відтепер сезон морожених ягід (смородина, чорноплідна горобина, чорниці, малина і тд).
- Вітамін Е: олія проростків пшениці.
- Вітамін А найкраще отримувати з каротиноїдів (всі плоди оранжевого та жовтого відтінків), тому що з них утворюється вітамін А. Зодня терту свіжу моркву або пюре з вареної моркви та печеного гарбуза з додаванням ложки вершків або оливкової олії.
- Вітамін Д можемо отримати двома шляхами: щодня підставляти обличчя та руки під сонячні промені (достатньо 15 хвилин в день), та вживання продуктів, які його містять: печінка тріски, жирна риба.
Читайте: Ви впевнені, що знаєте про яблука все?
СУПИ.
Для нашого клімату якісно зварені теплі супи (нежирні, незасмажені, можливо - на неміцному бульйоні, з додаванням різних овочів та зелені є дуже хорошою підтримкою здоров‘я восени.
В них багато калію, клітковини та глутаміну, який живить кишечний епітелій;
не містить грубої клітковини та зігріває, тому при нагоді вживайте:)
Можливий додатковий прийом якісних полівітамінних препаратів, омега-3 жирів та вітаміну Д. Але в основі МАЄ БУТИ ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ.
ЩО ПОСЛАБЛЮЄ ІМУНІТЕТ.
- Солодощі: солодкі води, цукерки, кондитерські вироби, фруктові соки із пакетів. Але особливо шкідливою є суміш цукру та жирів, особливо, транс-жирів: вафлі, печива з кремовими прошарками, круасани та рулети тривалого зберігання.
- Смажена їжа та ковбасно-сосисочні вироби.
СПОСІБ ЖИТТЯ
Багато і правильно спати. 7--9 годин, в темряві, або в масці на очах. Лягайте не пізніше 23.00.
Бути фізично активним, особливо -- на свіжому повітрі.
Читайте: В чому неймовірна користь гарбуза
ЯКІ ВАКЦИНИ РЕКОМЕНДОВАНО.
Будь-яка доступна вакцина в Україні підходить.
Зараз вже є Пд-Корейська ДжиСіФлю від трьох вірусів грипу, і має з'явитися ще французька Ваксігрип-тетра від чотирьох вірусів грипу.
P.S. Три роки тому, якраз в найбільший спалах епідемії грипу, моя 77-річна мама мала двосторонню пневмонію, ледве викарабкалися. Тому свою маму я обов'язково вакциную.
Зробіть все, щоб осінь, зима та весна залишили в нас найкращі спогади, без грипу.