Викликає рак: лікар розкрив смертельну небезпеку популярної ласощі

39,0 т.
Лікар розкрив смертельну небезпеку популярної ласощі

Варення з кісточками може загрожувати смертельною небезпекою для людини.

В кісточках вишні, абрикосів, персиків та інших плодів міститься амигдалин – речовина, яка в організмі перетворюється в синильну кислоту – одну з найбільш діючих отрут. Про це повідомив "АіФ" фахівець з фітохімії, автор книг кулінарних рецептів, кандидат фармацевтичних наук Ігор Сокольський.

Чим довше воно зберігається, тим більше отрути перейде в варення. Тому кісточки слід або витягувати, або з'їдати таке варення якомога швидше.

Варення з кісточками

Не використовуйте плоди з ознаками гнилі або цвілі, в них містяться мікотоксини – вкрай небезпечні сполуки, які відносяться до канцерогенів і можуть спровокувати розвиток раку.

Мікотоксини витримують навіть багатоступеневу термообробку. Тому овочі і фрукти для заготовок повинні бути свіжими і якісними.

Читайте: Названо найкорисніші солодощі, яку можна їсти на дієтах

Якщо ж варення покрилося цвіллю, то це говорить про те, що в банці розмножилися цвілеві мікроскопічні гриби, які продукують все ті ж мікотоксини, що непомітно отруюють організм.

Боротися з цвіллю марно – варення доведеться викинути. Переробляти продукти з банок з роздутими кришками теж небажано – це загрожує харчовим отруєнням.

Надалі будьте уважнішими – найчастіше причиною здуття кришок і появи цвілі служить недотримання рецептури (недолік цукру, солі, оцту) і технології приготування (неправильна термічна обробка). Консервація може псуватися через погано вимитих інгредієнтів або недостатнього очищення ємностей.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше була названа несподівана небезпека популярних солодощів. Їх люди вживають занадто багато.