Названо 8 найнебезпечніших продуктів під час спеки

Небезпечні продукти влітку

Влітку особливо важливо дотримуватися норм безпеки при поводженні з продуктами харчування, адже саме на цей період випадає більшість отруєнь. Так, за високих температур розмноження бактерій та інших мікробів спрощується.

При цьому, за даними Організації споживачів і користувачів (OCU, Іспанія), більше половини отруєнь викликає їжа, приготована в домашніх умовах, пише La Vanguardia. Видання назвало продукти, які найбільш небезпечні влітку.

Котлети

Котлети, як і будь-які інші страви з фаршу, необхідно діставати з холодильника безпосередньо перед вживанням. Фарш набагато небезпечніший, ніж цілісний шматок м'яса, оскільки може складатися з різних видів м'яса і велика площа в ньому доступна для зараження. Для знищення кишкової палички, яка часто зустрічається в фарші, потрібно, щоб у процесі приготування температура всередині котлети перевищувала 70 градусів.

Котлети слід діставати з холодильника безпосередньо перед вживанням

Майонез та інші соуси з яєць

Страви з додаванням майонезу слід діставати з холодильника суворо перед подачею, а недоїдене викинути максимум через 24 години. Також потрібно бути обережними з омлетом та іншими стравами з яєць: вони мають бути повністю приготовленими, а від яєць некруто бажано відмовитися.

Страви з майонезом слід діставати з холодильника суворо перед подачею

Устриці та інші морепродукти

Отруєння морепродуктами найбільш небезпечні. Уся справа в бактеріях з Vibrio parahaemolyticus і Vibrio vulnificus, які у здорових людей в кращому випадку можуть викликати розлад і блювоту, але при захворюваннях, пов'язаних з імунною системою, представляють надзвичайну небезпеку. Зокрема, Vibrio vulnificus здатна потрапляти в кров і викликати смертельні інфекції.

Тому морепродукти слід їсти в закладі, який дотримується всіх санітарних норм. Категорично не рекомендується збирати їх самостійно або купувати в браконьєрів, а їсти їх слід лише повністю приготованими. Особливо небезпечна маринована риба, наприклад, лосось або анчоуси в розсолі: якщо їх не заморозили на декілька днів, у них можуть бути круглі черв'яки. Що стосується бактерій, що з'явилися до заморожування, низькі температури не допоможуть.

Отруєння морепродуктами найбільш небезпечні

Картопля

Смажену, печену, варену картопля та картоплю в мундирі не можна залишати поза холодильником надовго. У ній може міститися бактерія, схожа з тими, що викликають ботулізм. При кімнатній температурі складаються сприятливі умови для розмноження спор, а токсини виробляються саме в цей момент.

Картоплю не можна залишати поза холодильником надовго

Курка

Курка – один з найнебезпечніших видів м'яса, оскільки містить велику кількість води та жиру. Крім того, при готуванні до неї часто торкаються руками, що збільшує шанси на зараження, наприклад, сальмонелою і лістеріями.

Щоб уникнути інфікування, не обполіскуйте курку перед приготуванням, працюйте з нею ретельно вимитими руками або в рукавичках; намагайтеся приготувати м'ясо повністю й обов'язково зберігайте в холодильнику. Від курки в паніровці бажано відмовитися.

Курка – один з найнебезпечніших видів м'яса

Залишки їжі

Зберігання залишків їжі при температурі від +4 до +60 градусів сприяє розмноженню бактерій. Якщо більш ніж чотири години в сумі продукт перебував поза холодильником, особливо вдень, його слід викинути.

Зберігання залишків їжі при температурі від +4 до +60 градусів сприяє розмноженню бактерій

Свіжі овочі

Усі овочі, фрукти та зелень необхідно ретельно промивати. Особливо небезпечними можуть бути зелені салати, які містять багато води. Так, на сирому листі салату й шпинату зазвичай зустрічається норовірус, який живе близько 4-5 днів і може заражати людину при вживанні в їжу. Тому дуже важливо добре промивати листя.

Бажано вимочити їх у воді з декількома краплями харчового миючого засобу. Те саме стосується овочів, які слід чистити, оскільки будь-який патоген може зі шкірки потрапити всередину.

Усі овочі, фрукти та зелень необхідно ретельно промивати

Дині та кавуни

Кавуни та дині також можуть бути заражені, оскільки вода, якою їх поливають і яка потрапляє на їхню кірку, не завжди буває достатньо чистою: у результаті будь-які патогени можуть потрапити всередину під час розрізання. Тому слід ретельно мити кавуни та дині перед цим.

З цієї ж причини не рекомендується купувати їх і всі інші фрукти вже розрізаними, особливо у вуличних наметах. Тримати при кімнатній температурі їх більше двох годин не слід, а при температурі вище +25 – більше однієї години.

Не рекомендується купувати розрізані кавуни, дині та інші фрукти

У цілому експерти не рекомендують у будь-яку пору року їсти м'ясо, рибу, морепродукти та яйця в свіжому вигляді або приготованими, якщо вони перебували при кімнатній температурі більше чотирьох годин. У холодильнику бажано підтримувати температуру нижче +4 градусів, а готові страви зберігати або при дуже високих температурах (вищих за +60), або швидко охолоджувати.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше дієтолог з США назвала найкращий спосіб мити фрукти та овочі. Мило та інші миючі засоби використовувати для цих цілей не рекомендується.