Хліб небезпечний? Супрун розкрила правду про найпопулярніший продукт
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міфи про небезпеку дріжджового хліба.
За її словами, багато людей вірять, що від дріжджів болить живіт, можуть бути інфекції і навіть рак. Що ж відбувається насправді, Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.
"Але найбільше суперечок викликають дріжджі саме в хлібі. Багато людей вважають, що хліб на дріжджах шкідливий, тому надають перевагу хлібу на заквасці. Коли ми говоримо про дріжджі, які є в складі продуктів, то найчастіше маємо на увазі різні штами мікроорганізмів. Які саме — залежить від продукту. До прикладу, ті, які є в хлібі, вині, домашньому сирі, квасі, кефірі, відрізняються від дріжджів, які містяться в пиві", — пояснила Супрун.
Читайте: Сон і міфи: Супрун розповіла, скільки потрібно спати
Вона додала, що дріжджі — це найпростіші грибки, здатні робити з цукру вуглекислий газ. Коли хліб печеться, вуглекислий газ піднімається і робить в тісті дірочки.
"Водночас закваска — теж мікроорганізми, адже це суміш молочнокислих бактерій та дріжджів. Вони здатні розщеплювати мальтозу тіста й цукор із утворенням молочної кислоти та вуглекислого газу. Якщо спекти хліб без дріжджів, закваски чи соди, то він буде досить пласким", — зазначила Супрун.
За її словами, саме дріжджі роблять хліб кориснішим — збагачують його вітамінами і амінокислотами.
"Зокрема в такому хлібі більше заліза. Коли тісто підходить, ферменти мікроорганізмів руйнують фітин борошна. Фітин — це сполука, яка зв’язує іони заліза чи цинку, і робить їх недоступними для засвоєння в нашому кишківнику. Тому хліб на кислому тісті містить значно більше доступного заліза", — уточнила Супрун.
"Дріжджі не виживають у вже спеченому хлібі. За високих температур і вони, і їхні спори гинуть. Це відбувається навіть під час незначного нагрівання. Тому перейматись, що дріжджі в хлібі можуть принести якусь шкоду — не варто", — додала вона.
За словами Супрун, після хліба можуть виникати біль в животі і здуття. Це пов'язано з тим, що в білому хлібі або здобних булках багато вуглеводів і мало клітковини. Від такої їжі, особливо якщо їсти її багато і швидко, виникає біль і здуття.
"Якщо вас лякають дріжджі й ви прагнете зробити свій раціон здоровішим — обирайте цільнозерновий хліб. Він містить більше поживних речовин, вітамінів, мінералів та клітковини. Головне — добре його пережовуйте та запивайте. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам", — підсумувала вона.
{"url":"https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2304773963140491","width":"500","height":"657"}Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше Супрун закликала українців зменшити вживання хліба, солодощів, солі, смаженої їжі та алкоголю.