Чим небезпечна рослинна дієта: як уникнути ризиків зі здоров'ям
Нещодавно індійські лікарі описали клінічний випадок 2-річного хлопчика вегетаріанця з тяжким дерматитом, про який повідомили світові науково-медичні видання. Лікарям вдалося вилікувати малюка за допомогою введення в раціон продуктів тваринного походження та додатковим прийомом мінералів. Чи можна ставити під сумнів користь вегетаріанства після подібних випадків? Чим небезпечна рослинна дієта? Як уникнути ризиків зі здоров'ям тим, хто обрав такий тип харчування?
Небезпека вегетаріанства: клінічний випадок
Коли у Бернарда Шоу запитали, як він почувається у свої 94 роки, будучи з 25 років вегетаріанцем, він відповів: "Чудово, лікарі, які мене лякали, що я не зможу прожити без м'яса, вже померли". Вегетаріанство за всіх часів було темою гучних дискусій у медичних та наукових колах. Незважаючи на різноманітність рослинної їжі та гуманність ідей цього типу харчування, лікарі та вчені ставляться до нього неоднозначно, називаючи як переваги, так і недоліки.
Медичне видання New England Journal of Medicine опублікувало клінічний випадок, з яким зіткнулися індійські лікарі. Батьки дворічного хлопчика звернулися до медиків зі скаргами на виражений висип та виразки на шкірі дитини, випадіння волосся та діарею. Обстеживши малюка, лікарі виявили ерозії з кірками на шкірі голови та тіла, а також запалення у куточках рота.
Лабораторні аналізи показали, що рівень цинку в крові у дитини вдвічі нижчий за норму. Хлопчику поставили остаточний діагноз: дерматит, пов'язаний із дефіцитом цинку. Вивчивши історію хвороби, фахівці зазначили, що до 6 місяців малюк був на грудному вигодовуванні, потім батьки перевели дитину на рослинне харчування та коров'яче молоко. Після цього у хлопчика почав розвиватись важкий дерматит.
Тим часом, як стверджують дослідники, м'ясо, яке дитина не вживала, - найцінніше джерело цинку. А наявність у рослинній їжі фітинової кислоти та оксалатів ще більше вплинуло на дефіцит мінералу в органзімі хлопчика, оскільки ці речовини погано впливають на засвоєння цинку.
Збагативши раціон хлопчика додатковим вживанням мінералів, включаючи цинк, а також тваринний білок, лікарям вдалося усунути прояви дерматиту протягом 3 тижнів.
Анемія та дефіцит вітамінів, проте здорове серце та судини
Відомо, що чимало вегетаріанців, крім рослинної їжі, також вживають молочні продукти, яйця та біологічно активні добавки. Але клінічні дослідження показують, що цього недостатньо. Анемія, нестача вітаміну D, B12, кальцію та цинку – найпоширеніші проблеми серед тих, хто обирає рослинну дієту.
Наприклад, вітамін D3 найкраще засвоюється через вживання жирних сортів риби і телятини. Незважаючи на наявність заліза та цинку в деяких рослинних продуктах, наш організм ефективніше засвоює ці мінерали з джерел тваринного білка – червоного м'яса.
Саме тому анемія – найбільш поширена проблема серед людей, які віддають перевагу рослинній їжі. Вчені порівняли показники здоров'я 5-10-річних дітей із вегетаріанським чи веганським раціоном із показниками їх всеїдних однолітків. Клінічні дані, опубліковані в журналі American Journal of Clinical Nutrition, показали: у веганів найкращі показники серцево-судинної системи, і вони менш схильні до діабету 2-го типу.
Але у них нижчий зріст, нестача вітаміну В12 та низька мінеральна щільність кісток. У дітей-вегетаріанців менш виражена нестача нутрієнтів, ніж у веганів, але показники серцево-судинної системи набагато гірші. У всіх дітей з рослинним раціоном спостерігалася нестача вітаміну В12 та заліза, порівняно зі всеїдними:
дефіцит запасів заліза в організмі веганів становив 30%, у вегетаріанців – 18,3%, м'ясоїдів – 12,8%.
Вегетаріанство має чимало переваг, оскільки включає їжу, багату на клітковину, вітаміни та мінерали. Вегетаріанці мають більш високі показники здоров'я серцево-судинної системи, вони рідше за інших хворіють на цукровий діабет, гіпертонію й ожиріння.
Проте відсутність у раціоні тварин білків може спричинити не менш небезпечні захворювання, пов'язані з дефіцитом кальцію, заліза, цинку та інших життєво важливих мікроелементів. Збалансоване харчування і вживання добавок може допомогти людям із рослинною дієтою захистити організм від ризиків, - вважають лікарі.