Ризик дитячого ожиріння навчилися знижувати шляхом аналізу грудного молока
Вчені з США виявили, що молоко годуючих жінок відрізняється за складом в залежності від їх ваги, а наявність або відсутність в ньому певних речовин може бути прогностичним фактором дитячого ожиріння.
Результати дослідження опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition, повідомляє Science Daily.
Ожиріння матері є одним з найсильніших предикторів дитячого ожиріння, яке підвищує ризик розвитку діабету 2 типу, заявляє автор дослідження Ельвіра Ісганайтіс. Важливим фактором в післяпологовий період є харчування.
Дослідники виявили особливості складу грудного молока відповідно до стану ваги матері. Так, вміст аденіну в молоці матерів з ожирінням був пов'язаний зі збільшенням ваги у дітей.
У різний час з моменту народження в молоці матерів з надлишковою вагою були виявлені метаболіти, що відрізняють його від молока матерів з нормальною вагою.
Вчені говорять, що певне поєднання виявлених метаболітів може бути терапевтичної мішенню для поліпшення профілю грудного молока і допоможе захистити дітей від ожиріння.