Топ-продуктів, які підвищують ризик ожиріння та діабету у дітей

Топ-продуктів, які підвищують ризик ожиріння та діабету у дітей

Хрумкі чипси, солодкі газовані напої, морозиво та бургери - список популярних ультраперероблених продуктів нескінченний. Їх полюбляють дорослі та обожнюють діти. Однак, як показують нові дослідження, фастфуд суттєво впливає на організм маленьких дітей, підвищуючи ризик виникнення кардіометаболічних проблем, таких як серцевий напад, інсульт та діабет у дорослому віці.

Вчені впевнені, що харчові звички, закладені у ранньому дитинстві, впливають на стан здоров'я та якість життя у перспективі. Нове дослідження іспанських дослідників показало, як харчування впливає на кардіометаболічні ризики та які продукти варто скоротити у дитячому раціоні, щоб знизити ризик діабету та серцево-судинних захворювань у майбутньому.

Раціон у дитинстві впливає на якість життя в майбутньому

Щоб запобігти кардіометаболічним ризикам у дітей в майбутньому, потрібно замінювати ультраоброблені продукти більш здоровими альтернативами, такими як необроблені або мінімально оброблені варіанти, - стверджує провідний автор нового дослідження, доцент Університету Ровіра та Віргілі, доктор Ненсі Бабіо.

"Згідно з новим дослідженням, сім'ї та установи мають усвідомити те, як ранній період життя закладає основу для подальших проблем зі здоров'ям, з якими доводиться стикатися у дорослому віці", - зазначає дитячий кардіолог та завідувач відділення кардіології та кардіохірургії Американської академії педіатрії Стюарт Бергер.

У новому дослідженні вчені Університету Ровіра та Віргілі проаналізували дані більш ніж 1400 дітей віком від 3 до 6 років в Іспанії. Згідно з дослідженням, опікуни дітей особисто зустрілися з дослідниками та вдома заповнили анкети про фізичну активність, споживання їжі та демографію у період з 2019 по 2022 рік.

Дослідники розділили дані дітей на три групи залежно від кількості ультраобробленої їжі, яку вони з'їдали.

Дослідження показало: діти, які споживали багато оброблених продуктів, з більшою ймовірністю мали такі фактори ризику, як високий індекс маси тіла, артеріальний систолічний тиск та співвідношення талії до зросту.

Ультраперероблена їжа найбільш популярна у США

До переробленої їжі належать продукти, які піддаються множинній обробці та містять хімічні харчові добавки, що покращують смакові якості та тривалість зберігання.

Газовані напої, чипси, упаковані супи, курячі нагетси, морозиво, покупна випічка та солодощі можуть містити консерванти від плісняви ​​та бактерій, штучні барвники, емульгатори, цукри, сіль і трансжири.

"Американці вживають ультраперероблені продукти щодня!", - говорить директор відділу профілактики серцево-судинних захворювань та здоров'я у Національній єврейській охороні здоров'я, лікар Ендрю Фріман.

За даними одного з недавніх досліджень, група американців з'їдала щонайменше три порції ультраобробленої їжі на день, при цьому ще одна група з'їдала в середньому сім порцій щодня.

Чимало досліджень показали негативний вплив ультраоброблених продуктів на здоров'я дорослих. Проте нове дослідження є одним із перших, яке показало вплив такої їжі на кардіометаболічне здоров'я маленьких дітей, – зазначає професор педіатрії Бергер.

Швидко та зручно: чому фастфуд такий популярний?

Здоров'я у дорослому віці безпосередньо залежить від того, як ми харчуємось у ранньому дитинстві, - впевнені дослідники:

"Навіть те, що вживає вагітна жінка, може визначати переваги дитини в майбутньому. Існує безліч публікацій, які показали: те, що ми їмо у ранньому віці, закладає основу для того, що станеться у майбутньому", - говорить Фріман.

Привчити дитину до здорової їжі найлегше в ранньому віці, та проблема в тому, що уникати ультраперероблених продуктів не всім однаково легко.

Дослідження показало: у дітей з найбільшою кількістю ультраперероблених продуктів у раціоні, матері були молодшими, мали більш високий ІМТ, низький рівень освіти та зайнятості.

За словами Фрімана, у місцях, де є дефіцит свіжих продуктів, ультраперероблені продукти більш доступні та недорогі: "Ці продукти дуже зручні. Люди тягнуться до них, коли годують своїх дітей. В результаті діти не голодні, але напхані різними хімікатами, приправами, солями, цукрами та іншими речовинами, які викликають залежність", - зазначає експерт.

Велика кількість перероблених продуктів у раціоні дітей призводить до проблем зі здоров'ям у подальшому житті. За словами експертів, украй важливо збагачувати харчування більш поживними продуктами та заохочувати фізичну активність. Якщо ви зможете зробити щось для формування здорового способу життя на ранньому етапі, є ймовірність того, що ви зможете усунути метаболічні синдроми у пізньому віці, такі як діабет, ожиріння та всі ускладнення, пов'язані з ними, - наголошують експерти.