Адвокат розповіла, як легко і просто засудити лікаря

Адвокат розповіла, як легко і просто засудити лікаря

Чинний Кримінально-процесуальний кодекс України забороняє медпрацівникам будь-яке розголошення медичної інформації про пацієнта, у тому числі коли йдеться про членів його сім'ї. Про це у прямому ефірі "Обозревателя" розповіла адвокат Олена Бабич.

"Лікар не повинен розголошувати лікарську таємницю без згоди пацієнта - ні в інтерв'ю, ні родичам", у тому числі чоловікові, дружині або матері повнолітньої дитини, - розповіла адвокат.

Крім того, "новий Кримінально-процесуальний кодекс не дозволяє допит лікаря в якості свідка стосовно пацієнта, якщо цей пацієнт не дав письмової згоди на це", - додала вона.

Читайте: Служу Україні! Опубліковано список захворювань, при яких не мобілізують в армію

Відео дня

За словами Бабич, якщо розголошення інформації про стан здоров'я або діагноз призвело до певних наслідків, наприклад, до погіршення стану здоров'я або до проблем на роботі - пацієнт вправі вимагати "відшкодування морального і матеріального збитку". Разом з тим вона підкреслила: для отримання позитивного вердикту суду потерпілому необхідно довести причинно-наслідковий зв'язок між розголошенням інформації та подальшими негативними наслідками.

Як писав "Обозреватель", раніше Олена Бабич розповіла про три схеми "медичного" шахрайства.

Повну версію ефіру за 30 вересня дивіться тут.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти MedOboz гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Популярні лікарі

Ліки