Мор риби через підрив Каховської ГЕС може спричинити ботулізм

Через масовий мор риби внаслідок підриву Каховської ГЕС у регіонах червоної зони є ризик розповсюдження ботулізму. Збудник небезпечного інфекційного захворювання вважається одним із найсильніших біологічних отрут у світі, який викликає параліч та смерть. Медики з Центру громадського здоров'я закликають у жодному разі не вживати рибу, яка загинула внаслідок падіння рівня води.
Найчастіше інфекція зустрічається у рибних та м'ясних продуктах, консервованих грибах і бобових. Як вберегтися від палички Clostridium botulinum? Що робити інфікованим? Чи достатньо протиботулінічної сироватки у медичній системі України у разі виникнення небезпеки?
Чи є ризик виникнення епідемії в Україні?
Після руйнування дамби Каховської ГЕС рівень води у водосховищі критично знизився. Це призвело до загибелі великої кількості риби на Дніпропетровщині. Масове знищення водних біоресурсів може призвести до екологічної катастрофи та виникнення епідемій інфекційних хвороб. Цим уже занепокоєні активісти Greenpeace. Міжнародна організація оприлюднила результати своїх досліджень, проведених на основі супутникових даних.
На думку міжнародних фахівців, внаслідок трагедії на Каховській ГЕС було затоплено понад 32 промислових об'єктів, що призвело до витоку у водойми великої кількості хімікатів. Наслідки для водних організмів Дніпра та Каховського водосховища величезні, - зазначають екологи. Життя риб, птахів і тварин під загрозою.
Зокрема, на Дніпропетровщині фіксують масовий мор риби, що може спричинити небезпечне інфекційне захворювання - ботулізм. У МОЗ уже попередили українців не вживати ні в якому вигляді напів живу чи мертву рибу. Таку живність заборонено готувати та солити.
Навіть приготування риби за високих температур не зробить її придатною для вживання. Вона може містити інфекцію ботулізму, паразити та отруйні хімічні речовини. Медики також закликають українців бути обережними при купівлі риби на стихійних ринках. Наразі краще утриматися від покупки риби, виловленої з невідомих водоймищ.
Від паралічу до смерті: чим небезпечний ботулізм?
Ботулізм - це небезпечне токсико-інфекційне захворювання, збудником якої є паличка Clostridium botulinum. Найчастіше токсична інфекція передається через вживання риби та рибних консерв, несвіжих м'ясних, ковбасних виробів, а також грибних і бобових консервацій.
Лікарі та науковці Центру з контролю та профілактики захворювань у США CDC видали медичний посібник Waterborne Disease, провівши аналіз інфекційних захворювань, які передаються через воду. Серед них виявився і ботулізм, оскільки в отруйній воді починає гинути риба, яка може стати збудником недуги.
Після вживання небезпечної їжі з інфекцією ботулізму, симптоми захворювання можуть виникнути через 12-24 години після їжі. Бувають випадки, коли отруєння проявляється й раніше - через 2 години. За симптомами захворювання спочатку схоже на важке отруєння. В інфікованого можуть спостерігатися такі прояви:
- висока температура;
- запаморочення, нудота і блювання;
- слабкість у м'язах шиї та кінцівок;
- порушення зору, "туман" перед очима, двоїння предметів;
- діарея або закреп;
- біль у животі, здуття;
- невиразна мова, важко говорити;
- ускладнення ковтання, сухість у роті;
- задишка, параліч дихальних шляхів.
При перших же ознаках інфікування ботулізмом людину потрібно негайно шпиталізувати! Ботулізм неможливо вилікувати у домашніх умовах - пацієнту необхідно ввести антитоксичну сироватку. За відсутності лікування захворювання може призвести до паралічу дихальних м’язів, рук та ніг.
Лікування та профілактика: тільки свіжі продукти
Перед введенням антитоксину пацієнту проводять промивання шлунку та очисну клізму. Після цього хворий проходить терапію із використанням протиботулінічної сироватки. Антибіотикотерапія при ботулізмі не рекомендована, її застосовують лише при виявленні інфекції в ранах.
У питаннях заходів безпеки й профілактики отруєнь ботулізмом медики радять у першу чергу вживати лише свіжі, перевірені продукти:
- не купуйте рибу, консерви та морепродукти на стихійних ринках;
- уважно вивчайте строк придатності рибних та м'ясних консерв;
- не беріть у тривалі поїздки продукти, які швидко псуються, особливо влітку;
- зберігайте харчові продукти у закритому посуді в холодильнику;
- навіть перевірені рибу та м'ясо готуйте за високих температур, забезпечуючи тривалу термічну обробку.
Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості в медичній системі України, - зазначають у МОЗ. Тож, при можливих випадках інфікування, українці можуть пройти належне лікування. Основне застереження від медиків на сьогодні - утримання від вживання риби невідомого походження.