Кальцій проти раку: лікарі назвали продукти, які захищають кишечник
Незалежно від типу молочних продуктів, сам по собі кальцій або його добавки можуть захистити від раку товстої кишки.
Принаймні так стверджує нове дослідження, опубліковане Healalerts .
Головний дослідник Гері Фрейзер, доктор філософії, сказав, що, хоча деякі недавні експерименти показали, що кальцій пов'язаний з більш низьким ризиком розвитку колоректального раку, більшість з них не може відокремити кальцій від інших компонентів молочних продуктів.
Унікальне дослідження включало дані багатьох вегетаріанців, які отримують кальцій в основному з рослин, а не молочних продуктів. Лікарі кажуть, що деякі молочні продукти в раціоні харчування є розумним вибором, навіть якщо ви веган.
"З точкою зору здоров'я, навіть вегетаріанець може розглянути питання про додавання деяких молочних продуктів назад в свій раціон, особливо, якщо є сильний ризик колоректального раку в сім'ї", - сказав Фрейзер. Тим не менш, він також зазначив, що відсутність червоного м'яса у вегетаріанській дієті точно так же захищає від колоректального раку, як і фізична активність.
Читайте: Будьте пильні: симптоми раку товстої кишки
У той час як молочні продукти є найбільш поширеними джерелами кальцію в раціоні, Фрейзер каже, що зелені листові овочі, інжир, апельсини, боби, соєві боби і тофу також багаті життєво важливими живильними речовинами.
Незалежно від джерела, Фрейзер каже, що забезпечення адекватного споживання кальцію може мати значення в захисті від раку товстої кишки, який є найбільш поширеним з двох видів колоректального раку.
Фрейзер сказав, що захисне перевагу молочних продуктів швидше виходить не тільки від вмісту кальцію, який захищає від раку товстої кишки, але і від інших компонентів в молочних продуктах. Він підозрює, що на додаток до молочних жирів, кон'юговані лінолева кислота, вітамін D і молочний білок лактоферину також можуть відігравати певну роль в захисті прямої кишки. Але для цього необхідні додаткові дослідження.
Як повідомляв раніше "Обозреватель", чорнослив сприяє запобіганню раку товстої кишки.