Молодим стали частіше діагностувати рак
За даними нового дослідження, у молодих людей все частіше діагностують рак шлунково–кишкового тракту – колоректальний рак та рак підшлункової залози. Дослідники з'ясували, що за останнє десятиліття показники захворюваності на рак серед молодого населення суттєво зросли. На думку експертів, це може бути пов'язане з ожирінням, діабетом та малорухливим способом життя.
Ще одна причина такого зростання захворюваності серед молодого населення – пандемія, оскільки саме в цей період багато хто уникав профілактичної медицини та скринінгу. "Важливо пам'ятати, що рак – це не лише хвороба людей похилого віку", – зазначають дослідники, рекомендуючи стежити за способом життя вже в молодому віці.
Чому рак ШКТ часто діагностують у молодих людей?
Згідно з новим дослідженням, рак шлунково–кишкового тракту, включаючи колоректальний рак, рак підшлункової залози та жовчних проток, частіше діагностується у молодих людей, ніж десять років тому. Нове дослідження показало, що за період з 2010 до 2019 року показники раннього раку зросли на 0,74%.
За десять останніх років кількість нових випадків раннього раку шлунково–кишкового тракту збільшилася з 6 431 у 2010 році до 7 383 у 2019 році, що становить зростання на 14,8%.
"Ці дані підтверджують результати інших досліджень про зростання захворюваності на рак ШКТ серед молодого населення", – зазначає доктор медицини, доцент кафедри онкології Медичної школи Університету Північної Кароліни Джейк Стайн. "Медична спільнота вже давно знає про зростання раку ШКТ і, зокрема, колоректального раку у молодих пацієнтів", – додає він.
Проблема не обмежується ШКТ
Дослідження також виявило зростання захворюваності на рак молочної залози, сечовивідної системи та репродуктивної системи. "Це дослідження дає чіткі дані, які показують, що ці тенденції реальні", – наголошує доктор медицини, магістр наук, професор епідеміології та онкології Кала Вішванатан.
Однак лікарка Вішванатан вважає дослідження недостатньо точним, оскільки воно не торкається показників смертності серед молодих людей, які померли від раку. Зростання захворюваності на рак серед молодого населення експерт пов'язує із способом життя, харчуванням та недостатньою активністю сучасних людей.
Лікар Метью Кулке, який очолює відділення гематології та медичної онкології в Бостонському медичному центрі, також впевнений, що спосіб життя відіграє ключову роль у новій статистиці захворюваності на рак.
"Відомі фактори ризику, такі як ожиріння, діабет та відсутність фізичних вправ, можуть відігравати свою роль у зростанні захворюваності", – зазначає Кулке.
На думку експертів, ракціон харчування, зокрема, високе споживання алкоголю, оброблених харчових продуктів та червоного м'яса, також може бути причиною збільшення кількості випадків.
Демографічні відмінності
Дослідження показало, що захворюваність на рак на ранній стадії істотно відрізняється в залежності від різних демографічних факторів. Серед жінок зростання захворюваності склало 4,35%, тоді як у чоловіків показники знизилися на 4,91%. "У мене це викликає занепокоєння", – говорить лікар Вішванатан, підкреслюючи зростання захворюваності у людей віком від 30 до 39 років.
Дослідники виявили ще більше відмінностей, коли порівняли результати по расам. У людей азіатського чи тихоокеанського походження, а також у іспаномовних спостерігалося збільшення ранніх показників раку на двозначні числа – 32,3% та 27,6% відповідно. У корінних американців також спостерігалося збільшення на 2,3%, тоді як показники ранніх показників раку знизилися як серед білих, так і серед темношкірих американців.
Вплив пандемії: відсутність профілактики
Пандемія COVID–19 також могла зіграти роль у збільшенні кількості випадків раку. "Пандемія загострила багато соціальних детермінантів здоров'я. Чимало людей уникали профілактичної медичної допомоги, включаючи мамографію та колоноскопію, що могло призвести до зростання кількості випадків раку на пізніх стадіях", – зазначає лікар Стайн.
Чимало факторів, які можуть підвищувати ризик раку, – ожиріння, малорухливий спосіб життя, вживання алкоголю, були поширеними під час пандемії.
Як зменшити ризики?
Щоб знизити ризики раку у молодому віці, лікарі рекомендують підтримувати здорову вагу, дотримуватися здорового харчування, уникати куріння та захищати шкіру від сонця. "Важливо пам'ятати, що рак – це не тільки хвороба людей похилого віку. Піклуйтеся про своє здоров'я вже зараз", – наголошує Стайн.
Лікар також додає, що ці стратегії не є абсолютно надійними, однак бути готовим і знати про фактори ризику раннього виникнення раку – це перший крок до його раннього виявлення.
Плани на майбутнє
У зв'язку із зростанням захворюваності на рак ШКТ та інших видів раку серед молодих людей, можливі зміни у рекомендаціях щодо скринінгу. Наприклад, 2021 року Цільова група з профілактичних заходів США знизила рекомендований вік для скринінгу колоректального раку з 50 до 45 років.
Цілком можливо, що в найближчі роки рекомендації щодо скринінгу інших захворювань, наприклад раку шлунково–кишкового тракту або молочної залози, будуть скориговані аналогічним чином.
"Ми поки не дійшли до того, щоб говорити, що нам слід проводити скринінгові тести, такі як мамографія або колоноскопія, у молодих пацієнтів, але майбутні дослідження можуть допомогти вивчити це глибше", – зазначає Стайн.
Експерт також наголошує на необхідності доступу до скринінгу на рак усіх верств населення. Подібні дослідження насамперед важливі для того, щоб фахівці в галузі охорони здоров'я та самі пацієнти могли краще усвідомлювати та розуміти ризики захворювання на рак.
Здорова їжа, зменшення споживання алкоголю, контроль ваги та регулярні тренування – звички, які, на думку експертів, слід впроваджувати у своє життя в будь–якому віці, щоб уникнути раннього раку.