Як їсти і не товстіти: вчені озвучили умову
Уникнути ожиріння та метаболічного синдрому допоможе правильне пережовування їжі. Процес жування не тільки збільшує витрати енергії, але й покращує роботу кишечника.
Як повідомляє ScienceDaily з посиланням на дослідження японських учених, правильний підхід до вживання їжі призводить до підвищеного виділення тепла в організмі, відомого як термогенез, індукований дієтою (ТІД).
Щоб прояснити, як тривале жування викликає цей ефект в організмі, вчені з Університету Васеда (Японія) провели експеримент, який складався з трьох етапів.
У першому випробуванні добровольців просили ковтати 20 мл рідкої тестової їжі кожні 30 секунд.
У другому випробуванні учасники тримали ту саму тестову їжу в роті протягом 30 секунд, не пережовуючи, що дозволяло продегустувати її перед ковтанням.
У третьому випробуванні добровольці жували 20 мл їжі, що тестується, 30 секунд з частотою один раз на секунду, а потім проковтували її.
При цьому між випробуваннями не було відмінностей у показниках голоду та ситості. Проте дослідження показало, що виробництво енергії збільшується після тривалого жування. Смакова стимуляція також прискорила кровотік у черевній артерії та газообмін, що у свою чергу допомогло покращити моторику верхніх відділів шлунково-кишкового тракту.
"Тобто дослідження довело, що правильне пережовування їжі за рахунок збільшення витрати енергії дійсно може допомогти запобігти ожиріння і метаболічний синдром. Хоча різниця у витраті енергії на один прийом їжі невелика, але накопичувальний ефект, що отримується при багаторазовому прийомі їжі щодня і 365 днів у році, значний", – уклав професор Наоюкі Хаясі.
Раніше OBOZREVATEL писав про секрети ідеальної фігури японок та китаянок. У цих країнах особлива традиційна система харчування, проте прийоми, завдяки яким мешканки зберігають стрункість, можуть бути корисними для жінок з усього світу.