Здорова їжа - ключ до зменшення хронічного болю
Хронічний біль - це назавжди, чи є інструменти, щоб його позбавитись? Можливо, рішення проблеми лежить на поверхні. Про це говорять і результати нових досліджень, опублікованих нещодавно у Nutrition Research.
Дотримання здорової дієти може допомогти зменшити інтенсивність хронічного болю, незалежно від ваги людини. Зрозуміло, що здорове харчування позитивно впливає на здоров’я та самопочуття. Але, як саме їжа може впливати на інтенсивність хронічного болю?
Хронічний біль – частина повсякденного життя
Науковці говорять: кожна 5 людина у світі відчуває хронічний біль, який негативно впливає на всі аспекти повсякденного життя. Низькоякісні дієти сприяють оксидативному стресу, який може посилити біль.
Якщо до цього часу лише знеболювальні препарати допомагали позбавитись від болю, то тепер, завдяки результатам проведеного дослідження, експерти зазначають: дотримання здорової дієти може бути одним із способів зменшення інтенсивності хронічного болю, незалежно від ваги людини. Більше того, дослідження можуть запропонувати доступний і легкодоступний інструмент для боротьби з хронічним болем.
"Наслідки можуть бути особливо значущими, враховуючи, те, скільки людей живуть із цією поширеною проблемою зі здоров’ям, яка викликає інвалідність", - автор дослідження Сью Уорд, дослідниця і кандидат доктора філософії в Університеті Південної Австралії.
У процесі дослідження з’ясувалось, що найчастіше хронічний біль відчувають здебільшого ті люди, які мають більшу вагу – у порівнянні з населенням в цілому. "Вибір їжі впливає на загальну якість дієти, виникнення больових відчуттів, а також на вагу і запуск запальних процесів в організмі", - експерти про нове дослідження, а також про те, чому їжа, яку ви їсте, може полегшити хронічний біль.
Здорове харчування – нижчий рівень болю
У рамках дослідження Сью Уорд та її колеги розглянули дані 654 австралійців, у яких реєстрували вагу, індекс маси тіла (ІМТ), розмір талії та інші вимірювання в клінічних умовах. Учасникам дослідження було в середньому 50 років, і 96% були білими. Опитування стосувалось низки тем, у тому числі соціально-економічний статус, спосіб життя, рівень болю.
Команда дослідників брала за орієнтир австралійські дієтичні рекомендації, на основі яких визначила здорову дієту як таку, що включає "основні продукти": овочі та фрукти, зерно, молочні продукти та їх альтернативи, а також нежирне м’ясо.Проаналізувавши отримані дані, вони виявили, що учасники, які повідомляли про менший хронічний біль, більш ретельно дотримувалися цієї здорової дієти. Це було правдою незалежно від їх ІМТ, окружності талії та жиру в організмі.
"Багато учасників мали високий рівень жиру в організмі, та не дотримувалися дієтичних рекомендацій, тому мали низьку якість дієти. Однак люди, які більш ретельно дотримувалися вказівок, мали нижчий рівень тілесного болю. Здорова дієта може допомогти впоратися з болем, незалежно від розміру людини", - говорить Сью Уорд.
У процесі дослідження також виявили, що зв’язок між хронічним болем і дієтою різний у чоловіків і жінок. "Жінки, які дотримувалися більш якісної дієти, повідомили про менший біль і мали кращу фізичну форму. Цей ефект був менш вираженим у чоловіків", - зазначає дослідниця.
"Експерти досі не впевнені на 100%, чому це так", – Лариса Страт, доктор філософії , доцент кафедри результатів охорони здоров’я та біомедичної інформатики (HOBI) Медичного коледжу Університету Флориди. Зараз вона проводить дослідження щодо того, чи споживають жінки більше харчових волокон, ніж чоловіки, що може мати ефект доміно на здоров’я кишечника та біль. По суті, здоровий кишечник може допомогти запобігти стрибкам рівня цукру в крові, які пов’язані із запаленням і болем. "Можуть бути відмінності у тому, як чоловіки та жінки перетравлюють їжу, а також відмінності в мікробіомі кишечника, які впливають на цей зв’язок", - додала Страт.
Чому їжа, яку ви їсте, впливає на інтенсивність болю?
Дослідники побачили зв’язок неякісної дієти з негативними наслідками болю. "Дієти поганої якості сприяють збільшенню ваги, що іноді може провокувати біль у суглобах або інші види болю", – Роберт Зорге, доктор філософії , професор психології та дослідник болю в Університеті Алабами в Бірмінгемі.
Експерти дійшли згоди: запалення – ще один ймовірний винуватець болю. Доктор Зорге пояснив: неякісна їжа може спровокувати легке запалення по всьому тілу. Дослідники все ще з’ясовують, чому це так. Але, цілком можливо, що вживання надмірної кількості ультраоброблених продуктів або рафінованого цукру може "розбудити імунну систему" так само, як бактерії або віруси. Це виглядає так, ніби по всьому тілу запалені хімічні речовини.
"Запалення пов'язане з пошкодженням тканин, збудливістю нервової системи та постійним хронічним болем", - сказав Уорд. Велике споживання цукру, насичених жирів і тваринного білка також пов’язано з окислювальним стресом, який дуже схожий на запалення.
"Окислювальний стрес – явище, при якому кількість вільних радикалів перевищує кількість антиоксидантів – спожитих і тих, що природним чином містяться в організмі. Окислювальний стрес може призвести до пошкодження нервів і болю", – говорить Страт.
"І навпаки, продукти, багаті поживними речовинами, можуть покращити мікробіом кишечника, а також забезпечити антиоксидантами та протизапальними властивостями, які захищають клітини від пошкоджень. Ці комбіновані ефекти допомагають зменшити оксидантний стрес і хронічне запалення", – зазначає Уорд.
Запалення та окислювальний стрес частково пояснюють, чому нове дослідження виявило, що здорове харчування пов’язане з меншим хронічним болем, незалежно від ваги людини.
"Багато людей зі здоровим ІМТ відчувають хронічний біль. Значить, є щось іще. Тому потрібно дивитися не тільки на структуру тіла людини , а й застосовувати індивідуальний підхід під час оцінки, дослідження та лікування хронічних больових станів", – говорить Стрт. Доктор Зорге додав, що індекс маси тіла не завжди є показником здоров’я.
Дієта – інструмент боротьби з хронічним болем
Експерти погодились: для людей, які постійно живуть з хронічним болем, це дослідження підтверджує ідею, що здорове харчування може бути інструментом для певного полегшення.
"Жодної конкретної універсальної їжі, щоб позбутися хронічного болю, немає. Все дуже і дуже індивідуально. Але краще уважно подивитись на свій повсякденний раціон і визначити: варто чи не варто змінити їжу, яку ви їсте", – підкреслює Страт.
Якщо ви обираєте здоровий раціон, віддавайте перевагу листовій зелені, овочам, ягодам, горіхам. Краще попрощатися з неякісними харчовими продуктами та солодкими напоями. "Завдяки добре збалансованій дієті несподівано, але запалення і біль зменшаться", – пояснив доктор Зорге.
Ключова послідовність – прийняти більш здорову дієту та більше фізичних вправ. Це два найбільш значущих способи впоратися з хронічним болем, хоча вони і займуть досить тривалий період часу. Переконатися, що все безпечно, успішно і за планом допоможе спеціаліст. Ідеальним є обговорення зміни дієти з лікарем.
Додаткові помічники у боротьбі з хронічним болем
Крім здорового харчування в арсеналі для боротьби з хронічним болем є ще здоровий спосіб життя, хороший сон, підтримка друзів та сім’ї. "У порівнянні з фармацевтичними препаратами ці зміни способу життя є єдиними, що мають переважно позитивні побічні ефекти", – говорить доктор Зорге.
Дотримання здорової дієти дійсно може стати одним із способів зменшити інтенсивність хронічного болю. Переваги здорового харчування можна як відчути, так і побачити. Чи додати їх у своє повсякденне життя? Кожен буде вирішувати це самостійно.