Вчені заявили про смертельну небезпеку здорового способу життя
Низьковуглеводні дієти, які раніше були визнані частиною здорового способу життя, насправді збільшують ризик передчасної смерті.
До таких висновків прийшли вчені Медичного університету в Лодзі (Польща), повідомляється в прес-релізі на EurekAlert! В установі було проведено довготривале дослідження, яке проходило в 1999-2010 роках і об'єднало 24 825 добровольців із середнім віком близько 47 років.
Фахівці вивчали зв'язок між низьковуглеводним харчуванням і смертністю з різних причин, зокрема від ішемічної хвороби серця, цереброваскулярних захворювань (інсульт) і раку.
Виявилося, що для прихильників "здорової" дієти ризик передчасної смерті збільшується на 32 відсотки (за період спостереження у 6,4 роки) порівняно із середньостатистичним показником. При цьому ризик загибелі від хвороб серця, інсульту й пухлин збільшувався на 25-51 відсотків відповідно. Цей зв'язок виявився найбільш вираженим у літніх людей, які не страждають на ожиріння.
Читайте: Вчені назвали смертельну небезпеку дієти: від чого не можна відмовлятися
"Низьковуглеводне харчування збільшує ризики за окремими причинами смерті, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт і рак. Цієї дієти слід уникати", - сказав професор Мацей Банах, який брав участь у дослідженнях.
Вчені пояснили, що однією з можливих причин таких результатів є супутнє збільшення споживання тваринного білка і жирів, а також недостатнє надходження в організм клітковини й інших речовин рослинного походження.
Як писав OBOZREVATEL, раніше вчені Фрайбурзького університету назвали найшкідливіший для здоров'я продукт.