Вчені заявили про смертельну небезпеку здорового способу життя

Вчені заявили про смертельну небезпеку здорового способу життя

Низьковуглеводні дієти, які раніше були визнані частиною здорового способу життя, насправді збільшують ризик передчасної смерті.

До таких висновків прийшли вчені Медичного університету в Лодзі (Польща), повідомляється в прес-релізі на EurekAlert! В установі було проведено довготривале дослідження, яке проходило в 1999-2010 роках і об'єднало 24 825 добровольців із середнім віком близько 47 років.

Фахівці вивчали зв'язок між низьковуглеводним харчуванням і смертністю з різних причин, зокрема від ішемічної хвороби серця, цереброваскулярних захворювань (інсульт) і раку.

Виявилося, що для прихильників "здорової" дієти ризик передчасної смерті збільшується на 32 відсотки (за період спостереження у 6,4 роки) порівняно із середньостатистичним показником. При цьому ризик загибелі від хвороб серця, інсульту й пухлин збільшувався на 25-51 відсотків відповідно. Цей зв'язок виявився найбільш вираженим у літніх людей, які не страждають на ожиріння.

Читайте: Вчені назвали смертельну небезпеку дієти: від чого не можна відмовлятися

"Низьковуглеводне харчування збільшує ризики за окремими причинами смерті, включаючи ішемічну хворобу серця, інсульт і рак. Цієї дієти слід уникати", - сказав професор Мацей Банах, який брав участь у дослідженнях.

Вчені пояснили, що однією з можливих причин таких результатів є супутнє збільшення споживання тваринного білка і жирів, а також недостатнє надходження в організм клітковини й інших речовин рослинного походження.

Як писав OBOZREVATEL, раніше вчені Фрайбурзького університету назвали найшкідливіший для здоров'я продукт.