В чому неймовірна користь "суперфуду"
"Чісая мама" називали кіноа (точніше, кінуа) древні жителі інкської держави Тауантінсуйу, що в перекладі означало "мама всіх насінь", священне насіння, за ростом якого наглядали самі імператори.
Вони вживали його смаженим в їжу і готували напої.
Але прийшли іспанські завойовники конкістадори і, жорстоко знищуючи корінних жителів, знищували і поля з кіноа, вважаючи її їжею, що дає змогу вижити народу інків. Замість кіноа вони змушували їх вирощувати пшеницю та кукурудзу....
Минули сотні років і на території Анд, батьківщині древніх інків відродилася традиція вирощувати кіноа. І зараз найбільшими експортерами кіноа є Перу, Болівія і Еквадор ("віддячуються" тепер нащадкам іспанців, і не лише на їм, продаючи "суперфуд".
А в XXI столітті кіноа стала "суперфудом".
Термін "суперфуд" наповнив інтернет, як і фото блендерів з зеленими смузі із спіруліною, рецепти з насінням чіа і ягодами годжі.
Вже одна назва superfood натякає, що в цьому продукті є щось "супер".
Маркетинг не дрімає, і ось вже кілограм кіноа коштує 300 грн, годжі - 500 грн, чіа - 600 і т.д.
Позитивним у "суперфудах" є те, шо вони справді багаті на різного роду корисні речовини.
Варто нагадати, що ХАРЧУВАННЯ МАЄ БУТИ РІЗНОМАНІТНИМ!
І це дуже здорово, що ми маємо можливість комбінувати різну їжу, навіть екзотичну, в нашому раціоні.
До речі, я дуже здивувалась, коли в минулому році в Маямі в Whole Foods варений буряк коштував ...3 $ ...штука!
Чим Вам не суперфуд?
А в Японії дорогі яблука.
То вживати чи не вживати суперфуди?
Вживайте!
Але не робіть на них акцент, лише доповнюйте своє меню.
Повернімося ж до КІНОА.
Крутий народ інки недаремно вирощували. Ці дрібнесенькі фрукти (!), так, кіноа, це фрукт (псевдозернова культура), містять білок, причому, з найбільшим вмістом амінокислоти лізину.
А що ж лізин?
Амінокислота лізин:
- Необхідна для синтезу гормонів, ферментів, антитіл.
- Робить нас стійкими до вірусів та інфекцій, особливо герпеса 1-го та 2-го типів.
- Разом із вітаміном С утворює карнітин, що підвищує стійкість до стресів.
- Сповільнює розвиток атеросклерозу.
- Зменшує втому, підвищує розумову працездатність.
- Покращує структуру волосся.
- Посилює лібідо, хм.
- Сприяє росту м'язевої маси і сили.
Читайте: ТОП-5 самых полезных ягод лета
А ще кінуа багата холіном, без якого не може жити жодна клітина.
Холін:
- Захищає печінку від жирового переродження і зменшує ризик цирозу.
- Має антисклеротичну дію.
- Необхідний для роботи нервової системи.
- Важливий для профілактики хвороби Альцгеймера.
Читайте: Если загнать себя в спортзал нет никаких сил
А ще кінуа багата сапонінами, які додають гірчинки готовій страві бактерицидну дію, хоча можуть і подразнювати слизову шлунка та кишечника, тому майте на увазі.
Скільки треба кіноа зварити на один раз? Достатньо 1-2 столових ложок.
Замочити перед варінням варити до появи білих "вусиків". Додавати в салати, комбінувати з іншими овочами.
Салат з кіноа ХоробрістьАтауальпа"
- Варена молода картоплина.
- Ледь приварена морква.
- Варена кіноа.
- Шпинат свіжий.
- Оливкова олія.
- Пармезан.
- Водорість чука.
Все змішати, водорості красиво скласти на краях тарілки.
P. S. Чи є ці важливі речовини в звичайній для нас їжі? Є. Лізину є багато в білку курячого яйця. Холіном багатий жовток яйця і вершки. Сапоніни є у васабі, часнику, гірчиці, цибулі, хроні, черемші.
Життя швидкоплинне. Робімо все, щоб жити довго.