Як припинити переїдати
Існує більше десятка гормонів, які контролюють різні процеси в організмі. Розуміння того, як вони впливають на швидкість обміну речовин, утворення жирової маси і апетит допоможе зберегти здоров'я і нормальну вагу.
Гормони, які ключові в цих процесах: інсулін, кортизол, лептин і грелін.
Більшості знайомий гормон інсулін. Саме цей гормон стежить за рівнем цукру в крові і тим, як він використовується. Те, що ви їсте, має безпосередній вплив на рівень інсуліну. Коли ви вживаєте занадто багато простих вуглеводів з високим ГІ (глікемічним індексом), виробляється надмірна кількість інсуліну. Клітини не можуть поглинути таку кількість вуглеводів, засвоєння сповільнюється і печінка перетворює весь цей надлишок цукрів в жир.
Щоб контролювати рівень інсуліну потрібно дотримуватися раціону, вживати їжу 4-5 разів на день і не їсти між цими прийомами їжі, виключити продукти з високим ГІ.
Кортизол - гормон стресу, який теж впливає на рівень цукру в крові, регулює обмін речовин і контролює водний баланс. Коли ви напружені, високий рівень кортизолу спонукає організм накопичувати жир. Високий рівень кортизолу уповільнює обмінні процеси в організмі. Таким способом організм намагається зберегти запаси енергоресурсів для боротьби зі стресом.
Читайте: Ось чим небезпечні трансжири
Впливати на вироблення гормону кортизолу за допомогою харчування людина не може. Однак протистояти активному виробленню цієї речовини нам все ж під силу: відпочивайте, їжте повільно, намагайтеся не "заїдати" стрес, рідше пийте каву та інші стимулюючі напої.
Лептин - гормон насичення, відповідає за відчуття ситості. Він контролює жирові запаси в організмі, і як тільки їх рівень падає, знижується і рівень лептину. В результаті цього в мозок надходить сигнал про наявний дефіцит. Саме тому у нас в певний період виникає відчуття голоду. Зниження рівня даного гормону відбувається також через хронічне недосипання.
Щоб контролювати рівень цього гормону дотримуйтеся режиму відпочинку, приділяйте сну не менше 8 годин на добу.
Краще за все не вживати багато солодкого, оброблених продуктів. Сприяють виробленню лептину в організмі, тим самим допомагаючи схудненню, нежирний йогурт і сир, нежирна баранина та індичатина, овочі, фрукти, зернові крупи і бобові культури.
Читайте: Чим так небезпечний холестерин
Грелін - це ще один гормон, який за аналогією з лептином, посилає мозку сигнал про голод. Тільки на відміну від лептину, виробляється грелін в шлунку, а його синтез різко підвищується, коли шлунок порожній. У той же час, в повному шлунку вироблення цього біологічного речовини практично припиняється, а значить, людина відчуває ситість і більше їсти не хоче. Але є одна особливість. Якщо в споживаної їжі багато рафінованого цукру або фруктози, грелін не перестає вироблятися, навіть коли ви з'їли пристойну порцію. В результаті людина переїдає і, відповідно, починає страждати від ожиріння.
Можна зробити однозначний висновок: щоб припинити постійно переїдати, зі свого раціону слід видалити продукти, в яких є рафінований цукор (торти, тістечка, інші кондитерські вироби, здоба, білий хліб), а також скоротити споживання солодких овочів і фруктів, які багаті глюкозою.
Якщо ви скоректуєте своє харчування, налагодите сон і будете вести активний спосіб життя, то зможете тримати свою вагу в нормі.
Але якщо ваші спроби нормалізувати вагу не приносять результату, знадобиться консультація ендокринолога і перевірка рівня ваших гормонів.
Краси і стрункої фігури!