Права на куріння нема ніде

Курыння

"Ми не куримо це лайно. Ми лише продаємо його. Ми зберігаємо право курити для молодих, бідних, чорних і дурних" - виконавчий директор тютюнової компанії R.J. Reynolds Tobacco Company

Навесні у Португалії відбувалась Сьома європейська конференція тютюн чи здоров’я, яку організовують лише раз на 3-4 роки.

Міжнародні експерти все частіше звертають увагу на те, що куріння не лише стосується питань здоров'я, а це комплексна проблема, яка ставить під загрозу права людини, гарантовані зокрема Конституцією України, Законом України про захист прав споживачів, Загальною декларацією прав людини.

Видео дня

Які саме права порушують?

Право на життя

"Кожна людина має невід'ємне право на життя. Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини", - стаття 27 Конституції України.

Всесвітня організація охорони здоров’я засвідчує, що тютюн вбиває майже половину своїх споживачів. Споживання тютюну призводить до найбільшої кількості смертей у світі, які можна було б попередити. Щороку у світі помирає 6 мільйонів осіб від хвороб, спричинених курінням, 600 тис. із яких – це жертви пасивного куріння. В Україні ж тютюн щороку забирає із життя 63 тисячі осіб, це дорівнює кількості мешканців цілого міста, наприклад Борисполя.

Право на безпечне довкілля

"Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля", - стаття 50 Конституції України.

Недопалки є найпоширенішим видом сміття у світі, щороку у довкілля потрапляє близько 4,5 трильйонів недокурків, що є дуже токсичним сміттям. Саме тліючі залишки від сигарет є найпоширенішою причиною лісових пожеж.

Вирощування тютюну дуже виснажує ґрунт, а токсичні пестициди та хімічні добрива, які використовуються, забруднюють ґрунтові води та річки. Окрім того, щороку у світі вирубується близько 200 га лісу для висівання тютюну на цій землі.

Право на безпечні умови праці

"Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці", - стаття 43 Конституції України.

Тютюнова індустрія завжди протистоїть забороні куріння у громадських місцях, зокрема у закладах ресторанного господарства, наражаючи на небезпеку пасивного куріння працівників кафе, барів та ресторанів. Київська асоціація офіціантів у 2012 р. докладала неабияких зусиль, щоб вибороти право дихати чистим повітрям на робочому місці.

У тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких, щонайменше, 250 відомі як шкідливі, а більше 50 як канцерогени. Пасивне куріння викликає серйозні серцево-судинні, респіраторні та онкологічні захворювання.

Окрім того, люди, які працюють на виробництві сигарет ризикують своїм здоров'ям. Одна із працівниць Винниківської тютюнової фабрики Мирослава Крупа, під час просушування тютюну за зміну вдихала пари із 6000 сигарет, внаслідок чого отримала низку страшних хвороб,. Індустрія часто використовує дітей для небезпечної роботи на тютюнових угіддях.

Право на безпечні товари та послуги

"Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт", - стаття 43 Конституції України.

Сигарети – це єдиний легальний товар, використання якого за інструкцією призводить до хвороб та смертей. На кожній пачці сигарет написано, що "Куріння вбиває", проте тютюнові вироби продовжують продаватись.

Право на отримання інформації

"Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена", - стаття 50 Конституції України.

На пачках сигарет ви не побачите складу продукції, і тютюнова індустрія робить все, щоб засекретити, що саме додають до сигарет, та як ці речовини впливають на здоров’я людини. Тютюнники пишуть на пачках лише дози нікотину та смол, проте навіть ця інформація є недостовірною, бо кількість отриманих смол та нікотину залежить, наприклад, від кількості та глибини затяжок. В Україні вже майже 2 роки в парламенті блокують прийняття законопроекту №2820, який передбачає зобов’язати виробників подавати звіти до МОЗу про вміст тютюнових виробів та диму, який виділяється під час горіння.

Право на вільний вибір курця?

"Невже куріння – це питання вибору? Чи мають вибір люди, які переважно у підлітковому віці починають курити, а потім стають залежними? Залежність – це не вибір! Чи маєте ви вибір, коли ви вживаєте продукт, який може вас вбити, а ви навіть не здогадуєтесь про це? Чи це ваш вибір захворіти, чи стати причиною хвороби інших людей через вашу залежність?" - наголосив під час Сьомої європейської конференції тютюн чи здоров’яВітеніс Андрюкайтіс, комісар ЄС з питань охорони здоров'я та безпеки харчових продуктів.

90% курців викурили свою першу сигарету у віці до 18 років. Невже це свідомий вибір неповнолітніх? Тютюнова індустрія каже, що "сьогоднішній підліток – наш потенційний клієнт завтра". Тютюнники вважають дітей своїми потенційними клієнтами, які зможуть замінити у майбутньому тих курців зі стажем, які або помруть, або кинуть курити.

Виробники додають фруктові ароматизатори до сигарет, роблять їх тонкими, пакують у яскраві пачки, заклеюють попередження про шкоду куріння цінниками, викладають сигарети у вітринах поруч із цукерками на рівні дитячих очей. Все це роблять не випадково. Все це роблять для того, щоб нав'язати куріння в першу чергу дітям й замаскувати смертельну загрозу вживання тютюну.

Дуже точно передав ідею маркетингового "полювання" тютюнової індустрії на дітей Сергій Лисенко, р ежисер Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, у 30-секундному відео, яке транслювалось під час фестивалю.

"У цьому відео ми хотіли показати, чому діти раптом починають курити, звідки у них з’являються ці думки. Ми використали прийом із палаючими очима. Школярі ідуть додому після занять і всюди бачать вогні сигаретних кіосків. Саме через очі вони сприймають всю цю рекламу тютюну, яка оточує їх практично на кожному кроці: біля дому, біля школи, на зупинках. Вони заражаються ідеєю спробувати першу сигарету", - розповів Сергій Лисенко під час презентації відеоролика.

Ніде не існує права на куріння, але всюди є право на життя…

Саме ці слова озвучила Керівник Секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну д-р Віра Луїза да Коста-е-Сілва під час виступу на засіданні Ради ООН з прав людини.

Виконання положень Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) передбачає захист прав людини від впливу великих транснаціональних корпорацій, таких як тютюнова промисловість. Тому Україна, ратифікувавши цю міжнародну конвенцію із боротьби проти тютюну в 2006 р., зобов’язалась впроваджувати заходи щодо зменшення привабливості та доступності куріння задля захисту здоров’я людей. У березні 2016 р. до десятиріччя ратифікації Конвенції Верховна Рада України прийняла Постанову "Про Заяву Верховної Ради України з нагоди 10-річчя ратифікації Україною Рамкової Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну", засвідчивши наміри посилювати законодавчі заходи з контролю над тютюном, проте з тих пір жоден антитютюновий закон так і не прийняли.

Проте хочеться дуже сподіватись, що наступного сесійного , українські парламентарі проголосують за законопроекти (№2820 та №4030а). Ці законодавчі ініціативи допоможуть попередити початок куріння, в першу чергу, серед дітей, заборонивши ароматизовані сигарети, збільшивши страшні графічні попередження на пачках сигарет та прибравши викладку тютюнових виробів із вітрин магазинів. Таке голосування було б справжньою перемогою на ниві громадського здоров’я, особливо перед святкуванням Всесвітнього дня без тютюну, який відзначають щороку 31 травня.

disclaimer_icon
Важно: мнение редакции может отличаться от авторского. Редакция сайта не несет ответственности за содержание блогов, но стремится публиковать различные точки зрения. Детальнее о редакционной политике OBOZREVATEL поссылке...
disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства