Вартість інсуліну в Україні суттєво знизиться

1,1 т.
Вартість інсуліну в Україні суттєво знизиться

З 1 грудня поточного року розпочинається реалізація Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі препарати на основі порівняльних (референтних) цін. Уряд України підтримав відповідну ініціативу Міністерства охорони здоров’я, випустивши прийняту 14.08.2013 постанову за № 732.

Пілотний проект поширюється на такі зареєстровані в Україні під загальноприйнятою назвою "Інсулін" препарати, як інсулін людський, інсулін аспарт, інсулін детемір, інсулін гларгіну, інсулін глюлізін, інсулін лізпро. Про це повідомляє відділ публічної, інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ Держпідприємництва України.

З 1 лютого 2014 року обіг препаратів інсуліну, зокрема їх закупівля за кошти місцевих бюджетів, здійснюватиметься після декларування зміни оптово-відпускної ціни на такі препарати, яка не може перевищувати встановлений МОЗ граничний рівень оптово-відпускних цін на них. Граничні постачальницько-збутові та торговельні (роздрібні) надбавки на препарати інсуліну встановлюються згідно з постановою Кабміну № 955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення".

Видео дня

З метою забезпечення реалізації положень прийнятого нормативного акта МОЗ за погодженням з Мінекономрозвитку, Антимонопольним комітетом та Держпідприємництвом у місячний строк має затвердити порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на препарати інсуліну враховуючи порівняльні (референтні) цін. На основі зазначеного порядку у подальшому буде визначатися граничний рівень оптово-відпускних цін на препарати інсуліну.

Очікується, що використання порівняльних (референтних) цін дозволить знизити вартість препаратів інсуліну, розширить доступність громадян України до лікування, а також дозволить більш ефективно використовувати бюджетні кошти.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства