Генеалогічне древо - знайомство з історією родини

15,2 т.
Генеалогічне древо - знайомство з історією родини

Сім'я - колиска особистості, а, отже, і сучасної цивілізації. Залучення до культури народу і її джерел починається в сім'ї, тому можна сказати, що історія кожної родини - це історія культури в мініатюрі.

Людство по крупицях накопичувало матеріал домашнього виховання від народної педагогіки, перших заповідей і настанов, що зобов'язують батьків піклуватися не тільки про тілесний розвиток дитини, а й про її моральність.

Дитинство - це той час, коли можливо справжнє, щире занурення в витоки культури вітчизни, історії свого роду. Побудова генеалогічного древа - одна з нестандартних форм роботи з дітьми старшого дошкільного віку, яка може дати дитині уявлення і його родоводу, дозволить розширити знання історії сім'ї, її сьогодення і минуле. А найголовніше - оживити «родову генетичну пам'ять».

Видео дня

Древні казали, що для абсолютного щастя людині необхідна славна Вітчизна. З цим не можна не погодитися, як і з тим, що кожному народові, щоб жити з гідністю, треба знати не тільки себе, а й розуміти своє місце в загальній системі поколінь. Коли ми починаємо згадувати попереднє покоління предків, мимоволі першим згадується рідний дім - складне і багатогранне поняття, що включає в себе все - і будинок, і навколишню атмосферу, традиції членів сім'ї.

Отже, робота з ознайомлення з генеалогічним древом спочатку починається в сім'ї, де дитина з самого раннього віку вчиться розрізняти своїх близьких. З часом вона розуміє, що ці люди особливі, вони люблять і розуміють її більше, ніж інші - це сім'я. Враховуючи основний провідний вид діяльності дошкільника, можна перетворити навчання дітей з ознайомлення з генеалогічним древом в гру. Граючи, діти будь-яке заняття сприймають, як забаву. Обов'язкова умова - підключення до роботи всіх членів сім'ї.

Роботу з ознайомлення з системою родинних відносин необхідно розбити на кілька етапів:

1 етап: «З моїми родичами я краще адаптуюся».

В умовах дитячого садка діти можуть бачити своїх родичів на своєрідній картині, яку можна помістити в групову кімнату. Це яблуня, на якій прикріплені фотографії членів сім'ї (батьки, бабусі, дідусі і т.д. і фотографії самих дітей). Діти часто підходять до картини, показують членів своєї сім'ї, розповідають, як їх звуть, чим вони займаються.

2 етап: «Мої батьки теж були маленькі».

Для початку необхідно, щоб діти зрозуміли, що мама, дідусь, бабуся, брат, сестра теж були колись маленькими. Разом з дітьми пропонується розглядати фотографії членів сім'ї в дитинстві і того часу, коли їм було стільки, скільки років дітям. Йдучи додому, діти і батьки отримують домашнє завдання - ще раз розглянути фотографії, порівняти з фотографіями дитини і розповісти йому, у що любили грати, як пустували, за що отримували покарання, тобто батьки згадують своє дитинство.

3 етап: «Малюємо древо».

Дітям пропонують намалювати на щільному папері дерево (демонстрація), біля основи стовбура написати ім'я дитини. На двох перших гілках імена батьків; далі дерево відгалузиться на батькових і маминих родичів, для більшої наочності до кожній гілці прикріпити фотографію у формі плоду (яблука). Пояснити, що кожне покоління на цьому дереві називається коліном.

Покоління - це люди з різних сімей, що народилися, приблизно, в один і той же час, а коліно - це покоління одного роду. Всі разом вони складають коліно свого роду. Це дуже схоже на сім'ю, навіть прізвища часто носять однакові і називаються рід. Так дається дітям поняття «відміну роду від сім'ї».

При написанні імені на гілках, необхідно пояснити значення по батькові. Наприклад, пояснити дітям: «Мене звуть Ольга Олександрівна. Як ви думаєте, як звуть мого тата? Олександр. А твого тата звуть Іван - значить ти Олег Іванович».

4 етап: «Мільйон історій».

Здійснюється в умовах сім'ї. Батькам пропонується заздалегідь позначити якісь основні факти, що стосуються кожного члена сім'ї, які можна зберегти для наступних поколінь.

Бажано, щоб їх було небагато, адже головне в цій роботі - не вивчити напам'ять імена та прізвища предків, а закласти інтерес до історії власної родини. Вибрати факти треба з розрахунку, що можуть дійсно зацікавити дитину. Наприклад, якщо дитина цікавиться машинами, розповісти, як з'явилася перша машина у дідуся, показати фотографії, листівки.

5 етап: «Час, в якому жили предки».

Необхідно вибирати найбільш яскраві, цікаві моменти цієї епохи, показуючи, що історія сімей невіддільна від життя нашої країни.

6 етап: «Уроки географії».

Дітям пропонується карта, прапорцями позначені ті міста, де народилися діти. Приміром, майже всі діти народилися в Києві. Далі слід цілий цикл занять про місто, річку, водойми, визначні пам'ятки. Потім в такому ж порядку розглядається, де народилися батьки, бабуся, дідусь. Вдома батьки продовжують підтримувати і розвивати тему.

7 етап: «Сочинялки».

Багато людей мають хоча б незначні поетичні здібності, діти не виняток. Діти пробують себе в ролі поета, пишучи вірші про свою сім'ю.

8 етап: «малювалки».

Дітям пропонується намалювати портрети членів своєї сім'ї (демонстрація). Краще запропонувати намалювати своїх бабусь і мам у сукнях принцес, а дідусів і пап - вершниками на коні.

9 етап: «разважалки».

При організації різних дозвіль дуже ефективною буде наступна тематика: «Надзвичайно смачні пироги моєї бабусі» або «Конкурс мам», «Ігри наших бабусь» і т.д.

У результаті цілеспрямованої систематичної роботи вдасться зацікавити дітей сімейною історією і з упевненістю сказати: «Нам вдалося продовжити рід в пам'яті наступних поколінь».

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства