Ниючий біль внизу живота у вагітної

108,1 т.
Ниючий біль внизу живота у вагітної

Протягом всієї вагітності час від часу можуть виникати ниючі болі внизу живота. Не варто надто турбуватися через це, оскільки найчастіше викликані вони нормальними фізіологічними змінами, які відбуваються в організмі майбутньої мами. Однак пройти обстеження все ж необхідно, так як в рідкісних випадках причиною неприємних відчуттів може бути яка-небудь патологія, яка може спровокувати ускладнення і навіть викидень. Вагітна жінка повинна серйозно ставитися до відвідування акушера-гінеколога, адже своєчасне виявлення проблеми - запорука успішного лікування.

Які фізіологічні зміни можуть бути в організмі вагітної?

Із самих перших тижнів робота всього організму майбутньої мами перебудовується і налаштовується на те, щоб забезпечити нормальний перебіг вагітності і безпосередньо фізіологічний механізм пологів. У одних такі зміни відбуваються відносно непомітно, а у інших більш виражено і болісно - і те, і інше вважається нормою. Що ж відбувається? Змінюється опорно-руховий апарат, зокрема зв'язки і суглоби. Завдяки дії релаксину (біологічно активна речовина, яку виробляє плацента), відбувається серозне просочування, а також розпушення хрящів, суглобових зв'язок, капсул лобкових і крижовий-клубових зчленувань.

Видео дня

Особливо яскраво такі зміни виражені саме в лобкових зчленуваннях, поступово розбіжності лобкових кісток досягають 0,6 см. Таким чином, ємність таза трохи збільшується, що полегшує процес пологів. Розпушення, просочування та розтягування зв'язок суглобів готує їх до того, щоб впоратися з тяжкістю зростаючої матки, а також з сильною напругою під час пологів.

Безумовно, всі ці фізіологічні зміни супроводжуються деяким дискомфортом. Зазвичай у жінок виникають ниючі, але не дуже сильні, болі внизу живота, в попереку.

Якщо больовий поріг у жінки підвищений, вона може впадати в паніку через хворобливі відчуття. Ті ж, хто ставляться до болю терпимо, можуть зовсім не звертати на нього увагу. Тут варто відзначити, що ні та, ні інша позиція не є вірними. Вагітна жінка обов'язково повинна прислухатися до всіх, може бути і незначних, змін в її організмі, щоб вчасно помітити можливі порушення. Але от впадати в істерику - теж не варто. Якщо вас щось турбує, кращим рішенням буде відразу ж звертатися в жіночу консультацію.

Яку допомогу можуть надати в жіночій консультації?

Після уважного огляду (або додаткового обстеження, якщо таке буде потрібно), доктор визначить, чи існує яка-небудь небезпека для плода. Якщо є невелика вірогідність викидня, жінці призначають відповідне амбулаторне лікування. У тому випадку, якщо є серйозна загроза викидня, вагітну відразу направляють в стаціонар для подальшого обстеження та лікування.

У разі відсутності патології доктор пояснить причини ниючих болів, пояснить, як з ними справлятися. Багатьом дуже допомагає носіння допологового бандажа (його можна носити навіть на самих ранніх термінах). Варто врахувати, що бандаж необхідно надягати тільки лежачи, оскільки в цьому положенні м'язи не розтягнуті.

Дуже часто причиною болів внизу живота у вагітних є проблеми зі стільцем (часті запори). Проносний засіб краще вибирати проконсультувавшись з лікарем, оскільки є препарати, які можуть викликати підвищення тонусу матки і навіть спровокувати викидень.

Ниючі болі в животі - один із симптомів патології вагітності

Іноді сильні ниючі болі в животі можуть свідчити про патології, що загрожує загрозою викидня. Спочатку біль може виникати час від часу і мати ниючий характер, а поступово ставати схваткообразним. Виникає відчуття, ніби матка кам'яніє, а через мить розслабляється. Причина таких сильних спазмів - підвищення тонусу мускулатури матки. Спровокувати цей стан можуть стреси, гормональна недостатність, високі фізичні навантаження. Якою б не була причина, потрібно відразу звертатися до лікаря для обстеження. Підвищений тонус матки можна виявити за допомогою УЗД.

Яке лікування? Зазвичай вагітній призначають гормони, які будуть злегка придушувати скорочення маткової мускулатури. Застосовують гормон прогестерон. Використовують також його синтетичний аналог, наприклад, Дюфастон.

При появі з статевих шляхів кров'яних виділень стан вагітної з гіпертонусом матки можна вважати критичним - мова йде вже про можливий мимовільний викидень. При появі кров'яних виділень терміново викликайте швидку! Якщо жінка надійде в стаціонар відразу ж і їй буде надана екстрена допомога, великі шанси, що зберегти вагітність вдасться. Якщо затягувати, відбудеться викидень і, швидше за все, найсильніша маточна кровотеча, яка зупинити в домашніх умовах просто неможливо.

У будь-якій ситуації, якщо якісь нові незрозумілі або хворобливі відчуття турбують майбутню маму, їй необхідно відразу звертатися за консультацією до лікаря, точніше до акушера-гінеколога. І нагадаємо, що при кров'янистих виділеннях потрібно відразу ж викликати швидку, а не ризикувати, сподіваючись, що все обійдеться.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства