Вторинне безпліддя у жінок як наслідок аборту

8,7 т.
Вторинне безпліддя у жінок як наслідок аборту

Жіноче безпліддя буває первинним (безпліддя 1 ступеня) і вторинним (безпліддя 2 ступеня). Первинне безпліддя може виникнути у жінок, які не вагітніли раніше. Вторинне безпліддя у жінки є придбаним захворюванням і може розвинутися як наслідок аборту, пологів, позаматкової вагітності або викидня.

Одна з найчастіших причин вторинного безпліддя - це аборт. Це важка травма, яка погано переноситься жіночим організмом. За даними різних медичних центрів, наслідки аборту призводять до вторинного трубного безпліддя більш ніж в 50% випадків.

По-перше, після аборту з'являється підвищена стомлюваність і дратівливість, залози внутрішньої секреції працюють гірше, що веде до різних ускладнень.

По-друге, операція виконується "наосліп", через що може статися травма шийки матки і самої матки, можуть з'явитися рубці, робота матки порушується, може навіть виникнути повна непрохідність маткових труб. Також, у 10-12% здорових жінок в результаті аборту можуть розвинутися гострі та хронічні захворювання жіночих статевих органів. Всі ці чинники часто призводять до вторинного безпліддя.

Видео дня

Після аборту функціональність гіпофіза (нижнього мозкового придатка, що грає провідну роль в гормональній регуляції) також порушується, через це збивається робота всієї статевої системи, і це також служить причиною виникнення безпліддя.

Крім цього, навіть якщо жінка все-таки завагітніла, перенесений аборт також негативно впливає на хід вагітності і її результат: невиношування плода, неправильне розташування і відділення плаценти; передчасний розрив плодових оболонок і багато інших проблем можуть з'явитися результатом абортів.

Найбільше від наслідків аборту страждають жінки, які ніколи не народжували раніше. Під час вагітності організм жінки перебудовується - налаштовується на виношування дитини, а якщо плід видалити, то зворотний процес буде йти повільно. У жінок, що раніше народжували, зворотна перебудова триває 3-4 місяці, а у жінки, що не народжувала – організм може перебудовуватися більше року. Після аборту організму потрібно багато часу на відновлення, адже це значний стрес для організму.

Після некваліфіковано проведеного аборту, коли травмується весь шар ендометрія, також можуть виникнути ускладнення, що призводять до вторинного безпліддя. В цьому випадку фолікули (яйцеклітини, оточені шаром клітин і шарами сполучної тканини) можуть дозріти і бути заплідненими, проте до матки вони вже не прикріплюються. Жінка навряд чи повторно зможе завагітніти.

Крім наслідків аборту, існує безліч інших причин виникнення безпліддя 2 ступеня. На це може вплинути, наприклад, позаматкова вагітність, важкі пологи, викидень, збій гормонального фону, полікістоз яєчників, міоми матки, запальні процеси, зовнішній генітальний ендометріоз, ранній клімакс, всілякі гінекологічні захворювання, неправильне харчування і так далі.

В даний час ідеальним здоров'ям для зачаття і виношування дитини володіють далеко не всі жінки.

Жіноче безпліддя потребує лікування, і вилікувати його можна, хоча це непросто і вимагає чималих витрат - і фінансових, і психологічних, і фізіологічних. Лікування може здійснюватися за допомогою індивідуальної імунокорекції та інших сучасних засобів. Головне – не здаватися і вірити, що у вас все вийде.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства