Ослаблений (знижений) імунітет

7,1 т.
Ослаблений (знижений) імунітет

Імунітет дитини. Що це? Чому одні діти хворіють часто, а інші ні? Чому деякі діти захворівши, одужують швидко, а інші навіть через просту застуду хворіють понад двох-трьох тижнів? Виною цьому є ослаблений (знижений) імунітет у дитини.

Одна з поширених помилок батьків: вони починають замислюватися про імунітет, коли дитина вже захворіла. Насправді дитячий імунітет треба починати зміцнювати з раннього дитячого віку і зміцнювати його необхідно постійно, а не час від часу.

Як визначити, що у дитини ослаблений (знижений) імунітет?

Безумовно, точно встановити, що у дитини є імунодефіцит, може тільки лікар-імунолог, після попереднього обстеження дитини. Але запідозрити, що у малюка є ослаблення імунітету, можна і самостійно, головне по-уважніше придивіться до свого чада.

Видео дня

Ознаки ослабленого імунітету:

- Частота захворювань Вашої дитини в рік понад 4-5 разів; - Тривалий астенічний синдром після захворювань (або просто кажучи, дитина довго відновлюється після перенесених захворювань); - Найчастіше у таких дітей є проблеми з травною системою (захворювання кишечника: запори, проноси, дисбактеріоз та ін.); - Швидка втомлюваність; - Схильність до грибкових захворювань.

Причини ослаблення імунітету різноманітні.

Це і спадковий фактор - якщо батьки дитини часто хворіли, то у малюка буде спадкова схильність.

Неправильне харчування матері під час вагітності, простудні захворювання під час вагітності, а також зловживання алкоголем і тютюнопалінням в цей період.

Відмова від грудного вигодовування або дуже нетривалий період грудного вигодовування. Доведено, що в грудному молоці містяться всі необхідні для підвищення імунітету антитіла та імунокомпетентні клітини.

Стан імунітету залежить і від стану кишечника дитини, адже саме в ньому виявляється більшість корисних речовин, що надходять в організм. Зашлакований кишечник може стати причиною частих хвороб дитини. Тому обов'язково необхідно стежити за роботою кишечника, уникати запорів. Для цього у дитини повинен бути достатній питний режим (пити побільше води, але не солодкої газованої води), уникати їжі в сухомятку, намагатися щодня приймати в їжу кисломолочні продукти (біокефір, біойогурт), вживати в їжу більше продуктів, що містять клітковину.

У дошкільному віці одним з випробувань для дитячого організму є відвідування дитячого саду. Діти, які починають ходити в дитячий сад відразу ж починають хворіти, причому часто. Але не дивлячись на це, обмежувати дитину від колективу не рекомендується. Адже доведено, що діти легше переносять «дитячі хвороби», ніж у більш старшому віці. Якщо дитина переносить певну хворобу в дошкільному віці, то у неї виробляються антитіла, які допомагають боротися з цією хворобою в майбутньому.

Однак, занепокоєння у батьків повинно виникати, якщо дитина хворіє тривало і з ускладненнями. У такому випадку обов'язково необхідно проконсультуватися з лікарем-імунологом, пройти необхідні обстеження і тільки після постановки діагнозу виконувати відповідні рекомендації лікаря. Самостійно намагатися підняти імунітет, використовуючи медичні препарати, ні в якому разі не варто. Імунна система - штука тонка, порушити роботу в ній легко, а от відновити і нормалізувати її роботу не так-то й легко.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства