Особливості зображувальної діяльності дітей молодшого дошкільного віку

13,0 т.
Особливості зображувальної діяльності дітей молодшого дошкільного віку

В процесі навчання на заняттях в дошкільних закладах або в домашніх умовах діти поступово опановують зображувальною діяльністю в малюнку, ліпленні. Вони навчаються розпізнавати і називати те, що вийшло на малюнку, під час ліплення. Діти спочатку знайомляться з властивостями матеріалів, набувають сенсорний досвід. Вони дізнаються, що олівцем, пензлем можна зобразити лінію, пляму, що глина м'яка, з неї можна ліпити тощо.

Зображувальна діяльність має асоціативний характер. Асоціативні образи виникають за кольором, обрисами, плямами, лініями, по формі грудки. Діти дають їм різні позначення, знаходячи схожість з тим, що вони знають. Під впливом навчання асоціативні образи набувають все більш свідомого характеру.

В малюнку, ліпленні дітей четвертого року життя виникають зображення предметів, які можна визначити за конкретними ознаками. Діти передають різні форми (круглі, прямокутні). Найпростіші обриси форм, ліній, плям роблять малюнки дітей елементарно виразними. Ставлення дитини до зображення в малюнку, ліпленні нагадує гру з іграшкою. Діти можуть постукати олівцем, попересувати виліпленою машиною, пташкою: «Машина гуде, їде по дорозі», «Пташка клює» і т. д. Вони вже розуміють, що лінії, форми можуть щось зображати.

Видео дня

Діти, створюючи малюнок, виліплюючи фігури, часто повністю поглинені процесом діяльності; їх задум вже більш свідомий, однак все ще мінливий, нестійкий. Процес малювання, ліплення, аплікації часто супроводжується словами, звуконаслідуваннями, так як передати сюжет, динаміку дії діти ще не можуть.

З дітьми двох років вже можна проводити повноцінні заняття з малювання та ліплення. Діти опановують різними матеріалами: вони малюють кольоровими олівцями й фарбами, ліплять із глини чи пластиліну. Організація занять з дітьми цієї вікової групи має свої особливості.

З дітьми молодшого дошкільного віку проводяться заняття з малювання, ліплення та аплікації. Коли вперше вводиться аплікація, слід пам’ятати, що діти освоюють новий спосіб дій - наклеювання готових форм.

Поза занять діти можуть малювати олівцями, кольоровою крейдою, ліпити з пластиліну. Під час прогулянок вони можуть малювати на землі, піску, снігу.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства