Дитина боїться какати чи психологічний запор у дитини

107,1 т.
Дитина боїться какати чи психологічний запор у дитини

Деякі батьки вже не немовлят, але все-таки маленьких діток стикаються з досить нестандартною і делікатною проблемою - дитина боїться какати на горщик, в унітаз, навіть просто у власні штанці. Про цю проблему батьки намагаються не говорити. І даремно - дуже важливо знати, як допомогти дитині подолати психологічний запор (саме так називають дану проблему лікарі). Але, для початку, потрібно розібратися з причинами, які змушують дитину панічно боятися какати і терпіти, стримуючи позиви, часом по кілька днів.

Чому дитина боїться какати?

Найбільш часто причиною виникнення психологічного запору у дитини стає звичайний запор. Через неправильне харчування дітки часто страждають запором, їх кал стає дуже твердим і процес дефекації нерідко проходить болісно. У цей час дитина може відчувати сильний біль і, як наслідок, боязнь какати відкладається в його свідомості. Після сильних болів, які малюк відчув при спробі покакати, він може подумати, що тепер так буде завжди, а значить, буде дійсно боятися какати, терпіти по кілька днів, незважаючи на болі в животі і неприємні відчуття.

Видео дня

Психологічний запор у дитини може статися в різному віці, але найчастіше дане явище педіатри зустрічають у діток від 2 до 4 років.

Іноді проблема з острахом походу в туалет виникає на грунті неправильних методів виховання - мама або тато можуть сильно посварити малюка, який не добіг до горщика і «зробив діло» у штанці. Як наслідок, дитина може зробити неправильний висновок, зв'язавши гнів батьків не з обгаженними штанами, а з самим процесом походу в туалет. Природно, тепер він, щоб не засмучувати батьків, буде терпіти до останнього.

Що робити, якщо дитина боїться какати?

Для початку, необхідно виключити з ряду можливих причин страху перед випорожненням дисбактеріоз. Для цього потрібно здати аналізи в поліклініці. Коли дане захворювання виключено, і стає ясно, що це ні що інше, як психологічний запор у дитини, важливо нормалізувати харчування, щоб стілець прийшов у норму і пом'якшав - це допоможе уникнути повторних болів при дефекації.

Якщо дитина боїться какати, варто включити в його щоденний раціон більше овочів і фруктів, особливо тих, які сприяють профілактиці запорів. Крім того, рекомендується щодня давати дитині компот із сухофруктів: родзинок, кураги, чорносливу; а також варений буряк. Ця їжа дозволить розм'якшити стілець. Обов'язково стежте за кількістю споживаної рідини - дитина повинна багато пити.

Крім того, потрібно тимчасово виключити з раціону всі продукти, що важко засвоюються, а також борошняні та солодкі страви. Якщо дитина все ще боїться какати, потрібно вжити всіх заходів, щоб вона не могла довго стримувати позиви сходити в туалет. Для цього потрібно сильно розм'якшити кал, зробивши його більш рідкої консистенції. Допомогти в цьому може сироп лактулози.

Як приймати сироп лактулози при запорі і для лікування психологічного запору у дитини.

Починати лікування сиропом лактулози необхідно поступово - з двох мілілітрів на день, після чого поступово збільшувати дозування. Кожні два дні дозу лактулози збільшують на 1 мілілітр. Коли доза сиропу дійде до 10 мілілітрів на день, варто зупинитися і приймати ліки в такій кількості 1-3 тижні.

Важливо розуміти, що лактулоза - це не хімічний препарат, а особливий вуглевод, який не затримується в організмі, тому особливо шкоди і побічних ефектів не має.

В особливих випадках, коли дитина терпить і боїться какати по 4-6 днів, необхідно використовувати спеціальні проносні гліцеринові свічки, застосовуючи їх ректально. Коли ви помітите, що малюк стримує позиви сходити в туалет, під яким-небудь приводом вставте чверть свічки в анальний отвір і притримайте попу, щоб ліки не вискочили. Ефект не змусить себе довго чекати, тому тримайте горщик напоготові! Не забудьте похвалити малюка після того, як той сходить в туалет - можете пригостити його цукеркою або дати цікаву іграшку. Він повинен обов'язково зрозуміти, що какати не боляче і, ні в якому разі, не страшно. Проте пам’ятайте, що використовувати проносні гліцеринові свічки краще після рекомендації з лікарем і не затягувати курс лікування, щоб не дати кишечнику дитини звикнути до штучної стимуляції.

Психологічний запор у дитини і поведінка батьків

Дитячі педіатри та психологи рекомендують батькам, які зіткнулися з подібною проблемою у дітей менше акцентувати увагу на горщику і безпосередньо на процесі дефекації. Найкраще перетворити лікування в захоплюючу гру, походи на горщик заохочувати рясною похвалою або цукеркою

Головне в боязні какати - зруйнувати старі спогади і асоціації, не дати дитині запевнити себе, що какати боляче і неприємно. Не варто також в період існування проблеми примушувати дитину сидіти на горщику насильно, ні в якому разі не лайте, якщо вона покакає в штанці!

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства