Коли памперс категорично не потрібен?

5,3 т.
Коли памперс категорично не потрібен?

На жаль, все більше і більше батьків на сьогодні воліють тримати малюка в памперсі "безвилазно", знімаючи памперс тільки перед ванною або для масажу. Це, звичайно, зручно для батьків, але далеко не завжди приносить користь малюкові. Давайте обговоримо кілька випадків, коли памперс носити точно не варто.

Спека на вулиці і вдома

Багато фахівців стверджують, що комфортна для дитини температура - 18-19 градусів, але багато хто при такій температурі постійно мерзне, так як комфортна температура основної маси людей - 23-24 градуси тепла. Відповідно, в більшості житлових приміщень приблизно 22-24 і підтримується. Але є і такі батьки, що впадають в крайності, і в кімнаті, де живе дитина, дуже жарко - близько 29-30 градусів. Дитина при цьому ходить в памперсі, колготках і кофтині-футболочці.

Видео дня

Батькам варто пам'ятати, що система терморегуляції у дитини, особливо новонародженої, налаштована поки не надто добре. Взагалі у дитини є два способи вивести зайве тепло: через легені і через шкіру. Якщо температура в кімнаті - 19 градусів, то все відмінно. В легені надходить прохолодне повітря, нагрівається там до 36 градусів і виходить назад, забираючи з собою зайве тепло. Однак якщо в кімнаті або на вулиці не 19, а 25, а то і всі 29, то тут малюкові доведеться важко. Доводиться підключати «до роботи» ще й шкіру. Потові залози же, що грають основну роль при виведенні тепла через шкіру, у дитини ще недорозвинені. Взагалі організм дитини влаштований так, що виведення тепла найефективніше йде через легені. Однак при підвищенні температури навколишнього середовища виведення тепла через легені сповільнюється, а через шкіру малюк поки толком виводити тепло з потом не пристосований, надія залишається тільки на природний теплообмін шкіра-повітря... А якщо ще тридцять відсотків цієї самої ніжної шкіри прикрити памперсом... Самі бачите, виходить, що перегріти дитину при більш-менш комфортній для нас літній температурі дуже і дуже просто. А всі дитячі фахівці в один голос стверджують, що перегріти дитини значно небезпечніше, ніж переохолодити.

Та й з точки зору здорового глузду: хіба складно в липневу спеку піти гуляти з малюком в трусиках і взяти з собою пару-трійку (4-5-6 і т.д.) запасних? Навіть якщо малюкові поки всього 5-6 місяців - або навіть менше - можна зручно розташуватися на галявинці на килимку, або постелити в коляску під малюка вбираючу пелюшку або клейонку, а зверху - м'якеньке простирадло, щоб дитині було зручно.

І вже на пляжі-то годовасика точно не варто облачати в памперс, навіть якщо це спеціальний памперс для купання. Хлопчиська можна залишити голяка, а ось дівчинці, звичайно, варто надіти трусики (щоб шкідливі інфекції не потрапили туди, куди зовсім не треба). Якщо вид голого хлопчика біля моря вас бентежить - надягайте трусики і на хлопчика. Але не памперс!

Температура у малюка

З тієї ж самої причини (недорозвинена система терморегуляції) лікарі не рекомендують надягати памперси дитині, якщо він хворіє і у нього температура піднялася вище 38 градусів. Досить поширена думка: раз дитина хворіє, то його треба кутати. Це неправильно. Хворій дитині треба допомогти позбавитися від зайвого тепла (природно, не перебільшуючи і не доводячи справу до ознобу, адже озноб теж буде тільки сприяти підвищенню тепла). Насамперед слід зняти памперс і зайвий одяг. Часом лікарі можуть рекомендувати прохолодні компреси і навіть прохолодні ванночки для дитини.

Деякі інші випадки

Якщо у дитини цистит - лікарі рекомендують утриматися від використання одноразових підгузників. По-перше, саме нерегулярна або невчасна зміна памперса може спровокувати цистит. По-друге, без одноразового підгузника батькам буде зручніше спостерігати за частотою і обсягом туалету і не буде тривалого контакту вологого матеріалу зі статевими органами.

Якщо ви підозрюєте, що в дитини зневоднення або що йому не вистачає грудного молочка - знімайте памперс і починайте рахувати пописи. Дитина повинна писяти близько 10-12 разів на добу. Нижня допустима кордону - 6 разів, але тут вже теж необхідно вживати заходи - або підвищувати вологість в кімнаті, поїти дитину і радитися з педіатром, або - у випадку з немовлям - налагоджувати грудне вигодовування (захоплення, частоту і тривалість прикладань і т.д. ). У будь-якому випадку, відсутність одноразового дасть вам уявлення про стан дитини.

Повторюся ще раз: памперс - це, звичайно, зручно, але не варто користуватися ним 24 години на добу. Чим більше дитина буде жити без памперса, тим краще.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства