Нічні висаджування або памперс "до упору"?

29,6 т.
Нічні висаджування або памперс 'до упору'?

Вашій дитині вже рік (два, три роки), а вона все ще спить у памперсі? Всі родичі - на чолі з вашої совістю - в один голос твердять вам, що це дуже погано і така велика дитина неодмінно повинна ночами підхоплюватися зі свого ліжечка і бігти до горщика або в туалет? Може бути, може бути...

Давайте подивимося, як можна привчити дитину спати без памперса, і чи дійсно варто займатися цим так старанно...

Контролюємо себе?

Слід відзначити в першу чергу, що вміння дитини ходити на горщик залежить не від послуху - точніше, не тільки від нього. Дитина, насамперед, повинна психологічно і фізично дозріти до того, щоб відчути свої внутрішні бажання, повідомити про них і дотерпіти до власне посадки «на трон». У сні ж справа ускладнюється ще й необхідністю прокинутися (а часом ще й маму розбудити треба).

Видео дня

Взагалі фахівці говорять, що дитина починає контролювати свій організм поступово: спочатку кишечник у вісні, потім кишечник днем, потім сечовий міхур вдень і в саму останню чергу - сечовий міхур вночі. Мова при цьому йде про здорових діток з нормальним розвитком. Але навіть у здорових дітей (особливо у хлопчаків) після того, як вони, здавалося б, зовсім навчилися вставати і ходити на горщик, може проявитися енурез.

Але зараз поговоримо не про енурез, а про те, якими шляхами йдуть мами, які хочуть привчити дитину спати без памперса.

Зазвичай можна виділити три підходи:

1. Мами прагнуть до того, щоб дитина могла спати всю ніч і не пісятися; 2. Мами кілька разів за ніч садять своїх чад на горщик; 3. Мами просто чекають, поки дитина не дозріє сама до сну без памперсів.

Не пісяється

Дійсно, багато людей - і діти в тому числі - можуть всю ніч не ходити в туалет. Тут мами можуть рекомендувати один одному не поїти дитину на ніч і навіть дати йому шматочок хліба з сіллю - щоб вночі писяти не хотілося.

Але деяким такий підхід здається відверто дивним: ну як це дитину не поїти - а якщо їй дуже хочеться? А щодо шматочку хліба з сіллю, то в деяких випадках може перетворитися на шматочок солоного огірка навіть - а ми ж про маленьких діток говоримо!

З іншого боку, якщо дитині самій зручно не пісяти вночі і це не створює ніяких неприємностей, то цей варіант сну без памперсів буде ідеальний для неї.

Висаджуємо ночами

Цей варіант близький тим, хто з самого народження живе без памперсів. Якщо дитину привчали до висаджування з «самого раннього дитинства», то йому не доставить особливих незручностей висаджувати і ночами.

Однак не всі захоплюються висаджуванням з народження. Якщо ви вирішуєте освоїти нічний горщик у більш зрілому віці, скажімо, після року-двох, то, звичайно, будуть і аварії (втім, аварії будуть при будь-якому маминому підході), і гучні протести дитини. Можливо, на перших порах дитина буде ще й прокидатися при цьому і вимагати потім з ним гратися. Як з цим боротися? Не будіть дитину остаточно і не вимагайте самостійно роздягатися-сідати-вставати, якщо вона до цього не готова.

У більшості випадків дитина просто продовжує дрімати на горщику, спершись на маму. Режим висаджування залежить від мами і дитини: хтось висаджує по годинах (в 12 і в 6, наприклад), у когось діти можуть частково прокинутися і покликати маму.

У кожному разі, у перехідний період сон буде дещо гірше (у мами) і мокріший (у малюка). Варто підготуватися і до нічних аварій: під дитину варто покласти непромокальну пелюшку і звичайну пелюшку. Якщо дитина велика і пісяє багато, то замість звичайної пелюшки можна підкладати махровий рушник: він чудово вбирає і не дасть «океану» розлитися по всьому ліжку.

Майте ще кілька таких комплектів (непромокаюча пелюшка + рушник) під рукою, щоб можна було швидко поміняти. Має сенс дитину, в перехідний період, класти спати без трусиків і штанців - особливо якщо аварій буде багато. Але, природно, всі ці моменти і практичні рішення індивідуальні в кожній родині.

Спимо в памперсах до упору

Якщо дитина багато пісяє вночі і ніякі варіанти висаджування її (або вас) не влаштовують, то і спіть собі в памперсі. У будь-якому випадку в якийсь момент дитина прокинеться вночі і затребує горщик - стабільно почне прокидатися з сухим памперсом. Інше питання - коли це станеться? У 2, 3 роки або 4? (Так-так, в окремих сім'ях сон в памперсі цілком може затягуватися років до чотирьох, памперси таких розмірів вже випускають, але якщо дитина здорова і в 4 роки не вміє регулювати ці процеси, звичайно, над цим уже варто серйозно задуматися).

У більш-менш свідомому віці дитина може ще й відмовлятися спати без памперсів, боячись зіпсувати своє таке красиве ліжечко. У цьому випадку можуть допомогти багаторазові пояснення того, що всі великі хлопчики-дівчатка-мами-тата-кицьки-собачки-принцеси сплять без памперсів, а на ліжечку лежить відмінна чарівна непромокаюча пелюшка.

І, природно, ні в якому разі не можна лаяти малюка за нічні аварії: ви ж не лаєте маленьку дитину за те, що вона падає, коли вчиться ходити? А тут мова йде про точно таке ж уміння (вірніше, поки невміння) контролювати організм.

В будь-якому випадку, вам знадобитися терпіння і почуття гумору (і часто - маса запасної постільної білизни).

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства