Естетичне виховання дітей (середній дошкільний вік)

1,2 т.
Естетичне виховання дітей (середній дошкільний вік)

Естетичний розвиток дітей середнього дошкільного віку відбувається в різних видах діяльності (під час занять, в іграх, у самостійній діяльності) і в повсякденному житті.

Спостерігаючи гру дитини, дорослий відзначає, яка гарна у неї вийшла споруда - кубики добре підходять один до одного і за кольором, і за формою. Якщо дитина нечисто співає, невиразно передає репліки персонажів, то дорослий, включаючись у гру, може підспівати, продемонструвати необхідну інтонацію мовлення персонажа. Зрозуміло, все це треба робити дуже тактовно, не знижуючи емоційного настрою і як би входячи в образ того чи іншого учасника сюжетної гри.

Видео дня

Трудові можливості дітей у цьому віці ще невеликі, але дорослі повинні викликати у них бажання зробити навколишню обстановку красивішою, акуратнішою, це принесе їм задоволення від виконаної роботи.

Природа завжди може бути джерелом естетичного переживання дитини. Її фарби, звуки, характерні прикмети, настільки відмінні навесні і восени, влітку і взимку, дають можливість для розвитку відчуття кольору, форми, для розвитку слуху.

Естетичне сприйняття дитини удосконалюється, якщо її залучають до посильної діяльності: зібрати букет з певних квітів, скласти візерунки з камінчиків, зробити споруду з піску, надаючи їй цікаву форму, прикрасити кімнату для ляльок.

У виховному відношенні важливу роль відіграють різноманітні свята: спостереження за оформленням вулиць, приміщень, а головне посильна участь у підготовці до свята, розучування пісень, віршів, виготовлення малюнків для декоративного оформлення стін сприяють естетичному і моральному розвитку дитини.

Художня діяльність дитини розгортається під час занять і поза ними. Щоб надати навчанню на заняттях естетично-розвиваючий характер, дорослий, показуючи ілюстрації, розповідаючи казку, виконуючи пісню не тільки пояснює їх зміст, але і відзначає значення художніх засобів, якими вони виражені. Наприклад, дорослий звертає увагу дитини на веселі і швидкі звуки танцювальної музики, на епітети народної казки. На заняттях пропонуйте дітям найпростіші творчі завдання, виконуючи які вони будуть прагнути по-своєму зобразити ігрові образи, намалювати за власним задумом.

Залучаючи дітей до найпростіших способів виразного виконання пісень, танців, віршів, дорослий повинен показати прийоми, а потім запропонувати дитині спробувати свої сили самостійно.

У самостійній художній діяльності діти за власною ініціативою малюють, співають, танцюють, розповідають один одному казки. Дорослим лише необхідно створити умови для цієї діяльності, підібрати музичні іграшки, інструменти, матеріали для малювання, ліплення. Важливо з'ясувати, хто з дітей захоплюється малюванням, танцями, читанням віршів, хто хотів би цим займатися.

Дорослому слід допомогти дитині включатися в ту діяльність, яка її цікавить.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства