«Не можна!» - Забороняємо дитині правильно

1,5 т.
«Не можна!» - Забороняємо дитині правильно

Проживання в суспільстві передбачає існування комплексу обмежень і стереотипів. І навіть якщо не хочеш, дотримуватися їх доводиться. За ступенем обов'язковості бувають різні обмеження, так якщо хтось не захотів поступатися місцем у транспорті бабусі, його просто покартають, але за грабіж він буде повинен розплатитися своєю свободою.

Ті, хто слідує ідеї повної свободи малюка - що дитина ще встигне відчути обмеження - надають насправді йому ведмежу послугу. Якщо дитина не буде вміти стримувати себе, це негативно відіб'ється в майбутньому на її способі життя і взаєминах з людьми, які її будуть оточувати. А також психологи вважають, що діти не просто потребують рамки поведінки, але система заборон може полегшити дитяче життя, зробити його звичним, комфортним, зрозумілим і безпечним. Діти чекають від батьків звичних вказівок, і виконують їх з звичною готовністю.

Видео дня

Чому деколи складно домогтися, щоб дитина виконувала батьківські заборони? Насправді це просто. Заборони дуже різні, і якщо ви будете правильно формулювати батьківське «табу», то ймовірність його дотримання зросте.

Заборона має бути ясною і зрозумілою. Не аргументуйте заборону словами «тому що не можна» або «просто так». Діти повинні пізнавати життя, і заборони подібного роду лише збуджують їх цікавість. Ви повинні пояснити суть і причини заборони словами ясними і доступними, говоріть мовою дитини.

«Табу» має бути однозначним і конкретним. Для дорослих цілком зрозуміло, що коли просять не стукати виделкою об стіл, значить, це прохання не шуміти. Але малюк сприймає заборону інакше, без узагальнень, він просто не в стані до цього додуматися. Не можна виделкою? Ну, тоді постукаю ложкою... Роздратована мама закипає і накидається на дитину з лайкою. Але треба було терпляче і дохідливо пояснити суть проблеми.

Потрібно дотримуватися власних заборон. Дуже яскравий приклад - розмова про шкоду куріння батька, який сам курить, з підростаючим сином. Ви можете наводити багато найбільш правильних аргументів і обгрунтувань, але підліток закурить і, за статистикою, це тільки питання часу.

Слід спостерігати за тоном розмови. Для батька неприйнятні грубі взаємини з дітьми та загрози з його боку. Дитині інколи складно виконати заборону, яка спрямована на щось нею дуже бажане. Якщо будете говорити з ним грубо, це не полегшить завдання, а тільки ускладнить його.

Не варто забороняти малюкові те, без чого він не може обійтися. Можна пом'якшити заборону застереженнями, наприклад, калюжі. Хоч їх лай, хоч ні, але діти до них тягнуться, тому що ходити по них - надзвичайно цікаво. Потрібно пояснити, що досліджувати калюжі вони можуть, але тільки треба взути високі гумові чоботи.

Заборону можна обіграти в грі, адже вона є формою пізнання світу. Не потрібно соромитися пограти з дитиною, адже їй цікаво провести час з мамою чи татом. Можна попутно розігрувати заборонені ситуації, наприклад, показати, що станеться з ведмедиком, якщо він висунеться у відкрите вікно.

Як не крути, рамки поведінки потрібні. Вони не є метою, а, швидше, засобом. Тому забороняти слід тільки те, що вирішити ніяк не можете.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства