Виховання і розвиток дітей за допомогою казок

4,8 т.
Виховання і розвиток дітей за допомогою казок

Яке дитинство без казок і улюблених дитячих книг! Казки потрібні не тільки для розваги, а й для розвитку та навчання дитини.

«У певному царстві жили-були ...» - ці слова, як золотий ключик Буратіно, відкривають дітям двері таємничого і мудрого світу казки. Освоївшись в цьому світі, вони з упевненістю зроблять крок в життя ...

Класичні народні казки, що народилися з «переказів старовини глибокої», а також чудові історії, написані знаменитими казкарями, обов'язково знаходять відгук у серці дитини. Що несуть ці історії дітям, чому їх необхідно читати зростаючій людині? Коли починати? Чи не правильніше буде захистити дітей від страшних подробиць і сумних фіналів деяких казок? Запитання важливі ...

Видео дня

- По-перше, зауважимо, що читання вголос дає дітям і дорослим чудові години спільного дозвілля, а правильно вибраний твір зближує їх спільними переживаннями.

- По-друге, для дитини зустріч зі світом казок означає перехід в новий - чарівний - простір, де вона дізнається багато корисного для себе: що робити, зустрічаючись з неправдою і несправедливістю, як ставитися до небезпек, як вести себе з друзями.

Казка, звичайно, спрощує ситуації, а її персонажі намальовані лише однією фарбою - вони або хороші, або погані. Однак в кінці все вирішується цілком зрозуміло і недвозначно, що дозволяє дитині вникнути в суть проблеми і зробити висновки. Як стверджують психологи, казки допомагають дітям на певному етапі розвитку засвоїти те, що їм потрібно, залишаючи без уваги факти, які поки не потрібні або не надто зрозумілі.

Затишно влаштувавшись на дивані поряд з дорослим, можна без страху відчинити двері в звабливу і трохи лякаючу країну чудес.

Чим раніше, тим краще!

Дослідження фахівців різних країн показали, що у дітей, яким казки розповідали буквально з перших місяців життя, існує позитивний взаємозв'язок між цією інформацією і розвитком здатності до навчання, що виявляється у міру зростання.

Читання казок (навіть найменшим) виховує у дитини звичку слухати і вміння пізнавати, розвиває увагу і уяву. Але такий ефект можливий лише у випадку, коли малюк зацікавлений і захоплений, тому вибирайте казкові теми, які підходять для певного віку.

Однорічних цікавлять, головним чином, колискові та лічилки, а ближче до двох років діти здатні слухати перші «справжні» казки, оскільки до цього часу вони вчаться подумки уявляти собі розвиток подій.

У віці двох-трьох років радість, гнів, смуток і страх стають зрозумілими, особисто випробуваними емоціями, а прагнення задовольнити свої імпульсивні бажання часто входить в суперечність з необхідністю підкорятися вимогам дорослих - у свідомості малюка йде неабияка боротьба. Дво, трирічним подобаються казки, що пояснюють, як треба чинити і чого не варто робити. Їх хвилюють історії, що говорять про переживання, про руйнівну силу таких емоцій, як злість або ревнощі: діти гостро їх відчувають, але не знають, як себе вести при зіткненні з ними. Так, порівнюючи свою маму і казкову мачуху, малюк утверджується в думці, що його мама - найкраща! А на злодійку з казки він може обрушити всі своє обурення і образи.

Домашній театр. Старші діти охоче розіграють казковий сюжет за ролями. Якщо ви забезпечите їх реквізитом, допоможете виготовити костюми і «декорації», спектакль можна буде показувати гостям на сімейному торжестві (Новий рік - підходящий для цього привід).

Корисні страхи

Багато батьків задаються питанням, чи треба читати дитині казки, в яких зустрічаються «страшні» подробиці або епізоди з описом насильства, - бояться, чи не спровокують вони непотрібні дитячі страхи.

Загальновідомо, що навіть діти, які виросли в самій тепличній обстановці, не позбавлені звичайних людських емоцій, у тому числі і негативних, і чарівні історії дозволяють малюкам звільнитися від страхів. Казки стверджують, що зло і лиходії будуть переможені. Вони доводять до дитини - у зрозумілій формі - ідею про те, що боротьба з несправедливістю неминуча, але боятися не треба.

І, звичайно, казки допомагають дитині розібратися у власних переживаннях і внутрішніх конфліктах. Так, казка про Червону Шапочку і Сірого Вовка, не надто підходящий сюжет для прослуховування крихіткою на самоті, стає важливою для його подальшого розвитку, будучи пережитої спільно з дорослим, якому малюк довіряє (для дитини можливість боротися зі страхом невіддільне від відчуття особистої захищеності). За цієї умови казка принесе користь - і тому, що дитячі страхи прив'язуються до вигаданої історії, і від того, що поруч з рідною людиною малюк почуває себе здатним протистояти страху і подолати його. Батьки повинні знати, яку казку варто читати малюкові і в який час. Важливо враховувати не тільки вік чада, але і його емоційний настрій в даний момент (не варто доручати няньці знайомити дитину зі «страшною» історією про Гензель і Гретель, якщо мами з татом немає вдома).

Рости без корисних чарівних історій дітям не можна - це всі дорослі повинні знати твердо.

Мультики або читання?

Кіно-або мультиплікаційні версії улюблених казок, звичайно, мають право на існування, але історія, прочитана «вживу» - зовсім інша справа.

У слухача дитини є можливість створити свій «фільм» - змінюючі один одного образи,що виникають в його свідомості. Дуже важливо, щоб у малюка розвивалися власні уява і фантазія і він навчився управляти ними до того моменту, коли екран запропонує йому «готові до вживання» картинку і звук.

Ще однією відмінністю читання від перегляду є «розташування фігур у просторі». Коли дорослий і дитина дивляться мультфільм, вони сидять пліч-о-пліч - поруч, але не дивлячись один на одного. При читанні звичайно один з них знаходиться навпроти іншого або, особливо якщо мова йде про найменших, мама обіймає малюка, і вони сидять, притиснувшись. Відчуття єднання створюють не стільки слова, скільки погляд, посмішка, живе тепло рідної людини.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства