Якими засобами не варто лікувати ГРВІ та грип у дітей: рекомендації МОЗ

1,9 т.
Якими засобами не варто лікувати ГРВІ та грип у дітей: рекомендації МОЗ

Сезон захворювань на ГРИП та ОРВІ в Україні вже розпочався. Звісно, всі ми, батьки, хочемо уберегти малечу від хвороб, а якщо вже захворів - вилікувати якомога швидше. Проте, велика кількість прописаних ліків зовсім не говорить про те, що одужання прийде швидше.

Міністерство охорони здоров'я України на своєму сайті написали, що вони стурбовані поширеною практикою надмірного та необґрунтованого призначення безрецептурних ліків для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ у дітей.

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації (The National Institute for Health and Care Excellence (www.nice.org.uk), Аmerican academy family practice (www.aafp.org), Аmerican academy of pediatrics (www.aap.org), Cochran library (www.cochranelibrary.com), Medscape (www.medscape.com), UpToDate (www.uptodate.com), Centers for Disease Control and Prevention (www.cdc.gov), World Health Organisation (www.who.int) та ін.), МОЗ просить взяти до відома, які з препаратів при ГРВІ не рекоменовані:

Видео дня

Антибіотики;

Противірусні препарати – крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями;

"Імуномодулятори" – можуть бути шкідливі;

Інтерферони – ефективність співрозмірна з плацебо;

Антигістаміни – ефективність при лікуванні ГРВІ не доведена;

"Сиропи від кашлю" – можуть бути шкідливі у дітей до 4 років;

"Комбіновані ліки від застуди" – заборонені дітям молодшого віку, полегшують симптоми у дорослих;

Вітаміни – ефективність не доведена;

Рослині препарати – ефективність не доведена.

Також Міністерство охорони здоров'я рекомендує лікарям проводити роз'яснювальну роботу з медичним персоналом та пацієнтами щодо неефективності використання цих груп препаратів у дітей та потенційної шкоди самолікування. Крім того, варто здійснювати широку просвітню роботу серед населення про заходи профілактики грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій.

Читайте також інформацію про ОРВІ у дітей до року.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства