Основні принципи правильного харчування для дітей: поради від Комаровського

7,6 т.
Основні принципи правильного харчування для дітей: поради від Комаровського

Ваш малюк вже підріс, і не лише материнського молока йому не достатньо? В сьогоднішній статті ми поговоримо про принципи правильного харчування дітей віком від 6-ти місяців. Порадами ділиться відомий педіатр України Євген Комаровський на своєму сайті komarovskiy.net.

Більшість лікарів рекомендує, щоб період лише грудного вигодовування тривав 6 місяців. Саме з цього віку починається прикорм, цей особливий етап в житті немовляти і його батьків - етап адаптації до дорослої їжі, етап експериментів, проб і помилок.

Наше завдання - максимально спростити цю адаптацію, зменшити кількість ризикованих дослідів, полегшити процес прийняття рішень. Ну а рішення поставленого завдання передбачає знання основних принципів здорового харчування.

Видео дня

Принципи ці зовсім не складні. Треба знати всього 5 простих слів, за кожним з яких ховається одне з основних правил годування дітей:

1. Апетит

Їжу треба хотіти! Апетит - це прагнення до прийому їжі - найважливіша ознака здоров'я, свідоцтво того, що організм і потребує, і готовий до того, щоб поїсти, обов'язкова попередня умова повноцінного перетравлення і засвоєння всього, що необхідне організму. Їжа, яку з'їли без апетиту (з домовленостями і ритуальними батьківськими танцями), повноцінно не засвоюється і на користь не йде! Постійна відсутність апетиту - це привід не експериментувати з їжею, а міняти основні параметри способу життя, перш за все режим сну і фізичних навантажень. Не бійтеся не нагодувати! Утримання від їжі природнє для людини, як біологічного виду, і набагато більш фізіологічне у порівнянні з батьківським бажанням "нагодувати будь-яку ціну".

2. Безпека

Ризик кишкових інфекцій і отруєнь у дітей помітно вищий, ніж у дорослих, що зумовлено як особливостями дитячої поведінки, так і фізіологічними особливостями імунної системи та системи травлення. Безпека дитячого харчування передбачає дії в трьох напрямках:

1. Вибір початкових продуктів;

2. Правильна кулінарна обробка;

3. Дотримання правил зберігання.

Батьки повинні віддавати собі звіт у тому, що наявні в продажу "дитячі продукти харчування" в максимальній мірі відповідають критеріям безпеки, що обумовлено жорсткими вимогами до якості вихідної сировини, значними обмеженнями на використання потенційно небезпечних інгредієнтів — як технологічних (барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів тощо), так і харчових (какао, мед, горіхи тощо). Додатковий аргумент на користь готових "дитячих продуктів" — стерильність сучасних виробничих ліній і малий об'єм упаковки, що дозволяє дитині з'їсти готовий продукт протягом одного годування.

Але важливо не забувати і про те, що стерильні умови виробництва і якісна упаковка не звільняє батьків від необхідності особисто контролювати терміни придатності придбаних продуктів, вивчати і дотримуватися рекомендованих виробником правил зберігання

3. Користь

Корисний дитячий продукт — це продукт, який максимально задовольняє потреби зростаючого дитячого організму в основних харчових інгредієнтах: білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, макро- і мікроелементах.

Корисні продукти — це продукти, рекомендовані для щоденного вживання. Приклади: м'ясо, риба, молоко, овочі, фрукти, крупи як окремо, так і в різноманітних поєднаннях (фруктово-овочеві пюре, молочно-круп'яні каші тощо).

Особливе місце серед корисної їжі займають кисломолочні продукти — кефір, йогурти, сирки. Кисломолочні продукти рекомендуються до використання в дитячому харчуванні щодня з моменту початку прикорму, а віку, коли ці продукти більше не потрібні (перестають бути корисними), просто не існує.

Додаткова користь дитячих сучасних кисломолочних продуктів полягає ще й у тому, що, по-перше, у процесі виробництва в них забезпечується оптимальний для дитячого організму баланс інгредієнтів (наприклад, регулюється, відповідно до вимог медичної науки, кількість жирів, цукру, солі), а, по-друге, є можливість збагатити готовий продукт компонентами, які дитині потрібні, але яких мало (чи взагалі немає) у вихідній сировині (кальцій, вітамін К тощо).

4. Різноманітність

Різноманітне харчування значно підвищує ймовірність того, що дитячий організм отримає всі критично важливі вітаміни, макро- і мікроелементи.

Для батьків важливо розуміти, що різноманітне харчування передбачає регулярне отримання дитиною продуктів із п'яти основних харчових груп: м'ясо (риба), крупи, молоко, овочі, фрукти. Інакше кажучи, 5 різних каш або 5 різних сирків — це не різноманітність, але щодня щось м'ясне, щось молочне, якийсь овоч, якийсь фрукт і якась крупа — це і є справжня різноманітність, різноманітність корисна і здатна забезпечити дитину всім необхідним.

Слід зазначити, що потреба в різноманітному харчуванні багато в чому не фізіологічна, а психологічна, інстинктивна, оскільки можливість харчуватися різноманітно з незапам'ятних часів розглядається як ознака соціального благополуччя (бідний сидить на хлібі та воді, у багатого стіл ломиться від різноманітної їжі). У цьому аспекті стає зрозумілим інстинктивне прагнення батьків максимально урізноманітнити дитяче меню і прагнення виробників дитячого харчування максимально задовольнити цю батьківську потребу.

Кисломолочні продукти і в цьому аспекті хороші: вони потрібні та корисні щодня, але при цьому батьки мають можливість активно експериментувати, пропонуючи дитині різні смаки і різну консистенцію.

При виборі продукту всередині харчової групи рекомендовано йти назустріч індивідуальним смакам дитини. І якщо конкретній дитині подобається питний йогурт із добавкою яблука, то це не привід переживати з приводу того, що густий йогурт зі злаками малюкові не за смаком. Давайте те, що подобається, — благо вибір можливих варіантів просто величезний, і завжди можна підібрати те, що буде з апетитом поїдатися саме вашою особливо вимогливою дитиною.

5. Зручність

Головна зручність сучасного дитячого харчування — можливість звільнити жінку від рутинної домашньої роботи, відійти від звичного і негідного жінки XXI століття образу матері-героїні, перетворити материнство з подвигу на щастя.

Головна перешкода на шляху до зручності — сумні традиції, згідно з якими жінка, яка не виходить за межі кухні, позиціонується як "нормальна мати", а та, яка купила готовий, спеціально призначений для дитячого харчування продукт, — як мачуха, не здатна на самопожертву заради дитинки.

Ні логіка, ні здоровий глузд не дають відповіді на питання, чому куплений на ринку невідомого походження сир у поєднанні з незрозуміло де і ким вирощеними фруктами — це добре, а той самий сирок із фруктами — готовий, явно корисний, смачний, безпечний і зручно упакований — це погано.

Читайте: Доктор Комаровский о ГВ, прикорме и витаминах

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства