40 градусів – не привід: лікар пояснив, коли варто викликати "швидку" дітям

30,4 т.
Лікар

Висока температура у дитини не є причиною для того, щоб викликати карету швидкої допомоги.

Таку думку інтерв’ю Lb.ua висловив лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, голова Всеукраїнської спілки парамедиків Ярослав Вус.

За його словами, лікарі швидкої – не терапевти, які знають історію хвороби дитини. Тому допомогти їй, наприклад, у випадку сильного жару, не зможуть.

Читайте: "Швидка їхала аж 17 хвилин": соцмережі розбурхала смерть 62-річного чоловіка

Видео дня

"Послухайте мою дитину". Ну можемо це зробити, але який сенс? Лікарі невідкладних станів – це не терапевти. По-перше, ми не завжди знаємо, як лікувати пацієнта далі. По-друге, ми бачимо його в перший і останній раз, і не знаємо, які у нього були хвороби до того, які у нього були алергічні реакції. Тому ми не можемо призначати лікування. Якщо дуже переживаєте за дитину – сходіть у поліклініку. Так роблять у європейських країнах", – зазначив Вус.

Як повідомляється на сайті Всеукраїнської спілки парамедиків, якщо батьки виявили у дитини температуру 40 градусів, максимум, що вони можуть зробити, – викликати дільничого лікаря, але не швидку. Це пояснюється тим, що сильний жар не входить до низки випадків, коли потрібна невідкладна допомога.

Читайте: Чи можна збивати дитині температуру горілкою: педіатр розставила крапки над "і"

Зокрема зазначається, що українці мають право викликати карету швидкої у випадку знепритомлення, судоми, раптового розладу дихання, несподіваного болю в серці, блювоти кров’ю, гострого болю у черевній порожнині, зовнішній кровотечі, ознаках гострих інфекційних захворювань, гострих психічних розладах, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта або його оточуючих.

Якщо ж батьки викликають карету швидкої допомоги без наявності у дитини вищезазначених симптомів, їх можуть оштрафувати (від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян) або притягнути до відповідальності згідно зі статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляв "Обозреватель", у Києві швидка їхала 70 хвилин до маленького хлопчика.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства