Перша допомога при охолодженні: поради лікарів

12,0 т.
Перша допомога при охолодженні: поради лікарів

За вікном гарна та сніжна зима. Але насолоджуючих прогулянкою, головне не забувати про безпеку і моливість переохолодження. Адже тривала дія холоду на людину може привести до порушення функцій життєдіяльності та загального переохолодження організму, при якому температура тіла може знизитися до критичних показників.

Що таке загальне переохолодження організму?

Переохолодження організму - це коли температура тіла знижується нижче фізіологічної норми, тобто - нижче 34 градусів. Для того, щоб в людському організмі нормально відбувалися всі процеси і функції (наприклад, обмін речовин) внутрішня температура тіла повинна бути не нижче, ніж 35 градусів. Завдяки механізму терморегуляції, людське тіло підтримує свою температуру на постійному рівні 36,5 -37,5 градусів. Однак при тривалому впливі холоду даний біологічний механізм може дати збій, і людський організм буде не в змозі заповнювати втрачене тепло. Саме в такий момент і починає знижуватися внутрішня температура тіла.

Видео дня

Основні причини переохолодження:

- Довге перебування на повітрі температурою нижче 10 С в мокрому одязі;

- Вживання холодної рідини в великих кількостях;

- Купання в холодній воді, де тіло втрачає своє тепло в 25 разів швидше, ніж на повітрі;

- Переливання холодної крові і її компонентів у великій кількості;

- Вплив на людину холодних температур протягом тривалого часу.

Найбільше до переохолодження організму схильні маленькі діти, люди похилого віку, фізично виснажені, знерухомлені люди, та ті, що знаходяться без свідомості. Ще більше погіршує стан вітряна погода, висока вологість повітря, сирий одяг, перевтома, фізичні травми, а також стан наркотичного та алкогольного сп'яніння.

Ознаки переохолодження:

Загальне переохолодження організму має три стадії розвитку, у кожної з яких є свої характерні ознаки:

1. Легка ступінь переохолодження - температура тіла знизилася до 32-34 С, артеріальний тиск в межах норми. Можуть розвинутися обморожені ділянки шкіри.

Основні симптоми:

- забудькуватість;

- незручність руху;

- нечітка мова;

- тремтіння;

- помутніння свідомості;

- прискорений пульс;

- блідість шкіри;

- апатія.

2. Переохолодження тіла середнього ступеня характеризується зниженням температури до 29 С. Крім цього спостерігається уповільнення пульсу (до 50 ударів в хвилину). Дихання стає рідкісним і поверхневим, артеріальний тиск знижується. Також можуть з'явитися обмороження різних ступенів тяжкості.

Основні симптоми гіпотермії середнього ступеня:

- нерухомість (ступор);

- посиніння шкіри;

- дезорієнтація;

- слабкий пульс;

- аритмія;

- втрата пам'яті;

- тремтіння, викликане сильним перенапруженням м'язів;

- сонливість (спати в такому стан категорично забороняється).

3. Важка ступінь гіпотермії - температура тіла впала нижче 29 С. Спостерігається уповільнення пульсу (менше 36-ти ударів в хв.), Втрата свідомості. Розвиваються обморожені ділянки важкого ступеня. Такий стан загрожує життю людини.

Важка ступінь переохолодження, симптоми:

- уповільнення пульсу і дихання;

- зупинка серця;

- блювота і нудота;

- збільшення зіниць;

- судоми;

- зниження кров'яного тиску;

- припинення нормальної роботи мозку.

Перша допомога при переохолодженні організму

- Якщо у потерпілого спостерігаються ознаки переохолодження в першу чергу його необхідно помістити в тепле приміщення і зігріти;

- З постраждалого потрібно зняти взуття і холодний одяг;

- Якщо у людини сильно замерзли пальці ніг і рук, добре розітріть їх серветкою змоченою в спирті;

- Потім сильно завмерлі ділянки тіла необхідно помістити в теплу воду. Температуру води поступово необхідно підвищувати до 37 С. Дана процедура не повинна у вас зайняти більше, ніж півгодини.

- Знову розтираємо завмерлі ділянки серветкою, поки до них не повернеться чутливість;

- На пошкоджені ділянки шкіри накладаємо стерильну суху пов'язку і добре укутуємо потерпілого ковдрами;

- Необхідно стежити за тим, щоб обморожені ділянки шкіри були нерухомі, щоб уникнути крововиливу;

- Дайте постраждалому попити молоко або чай. Тепла рідина буде сприяти відновленню кровообігу, а також заповнить організм відсутнім теплом;

- Якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані, не прощупується пульс, необхідно зробити штучне дихання і непрямий масаж серця.

При переохолодженні категорично заборонено:

- Пити спиртні напої;

- Активно рухатися;

- Використовувати гарячі пляшки для зігріву;

- Приймати гарячий душ або ванну.

Після того, як перша допомога була надана, потерпілого обов'язково потрібно доставити в лікарню, навіть якщо його стан, на перший погляд, значно покращився. Переохолодження тіла може мати наслідки, які правильно визначити здатний тільки лікар.

Источник:colady.ru
Источник
colady.ru
disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства