До ортопеда кроком руш!

67,4 т.
До ортопеда кроком руш!

Зазвичай батьки замислюються, чи все в порядку з ніжками малюка, лише коли він починає ходити. А от лікарі радять звернути на це увагу з найперших днів. Чому ж регулярні візити до ортопеда необхідні?

Більшу частину свого життя до народження малюк проводить у вельми скрутному стані: його руки і ноги притиснуті до живота, суглоби здавлені. Невелике помешкання може стати для крихітки ще більш незручним, якщо в матці мало навколоплідних вод або малюк лежить в ній сідницями або ніжками вниз і суглоби ніг відчувають сильний тиск. На правильне формування опорно-рухового апарату майбутньої дитини впливає і погана екологія. Крім того, порушення кісткової, м'язової та сполучної тканини крихітка може успадкувати від батьків.

Видео дня

Перші сигнали

Деякі відхилення від норми лікарі можуть помітити ще в пологовому будинку. Це насамперед дисплазія тазостегнових суглобів, вроджена клишоногість і вроджене вкорочення стегна і гомілки.

Дисплазія тазостегнового суглоба - одне з найчастіших ортопедичних захворювань у малюків. Для початку згадаємо анатомію. Тазостегновий суглоб складається з кульшової западини і голівки стегнової кістки,яка входить до неї, скріплених м'язами і зв'язками. При дисплазії обидві ці деталі з'єднуються неправильно. Розміри кульшової западини виявляються менше норми, а зв'язки і м'язи занадто слабкими, через що голівка вислизає з западини. Такий стан називається предвивихом. Якщо вчасно не почати лікування, розвинеться підвивих: голівка частково вийде за межі вертлюжної западини. Наступною стадією стане вивих. В цьому випадку голівка кістки взагалі не буде стикатися з вертлюжною западиною.

Поки малюк лежить, ці порушення непомітні, але з часом дисплазія завадить дитині нормально ходити, а тому лікування треба починати не відкладаючи. Виявити дисплазію допомагають кілька ознак - їх може помітити будь-яка мама.

Коли малюк лежить на спині, його зігнуті в колінах ніжки неможливо повністю розвести. Цей симптом може виникнути не тільки при дисплазії, але і при підвищеному м'язовому тонусі, лікуванням якого займається невролог.

Складки під сідницями і на стегнах малюка несиметричні один одному: із «проблемної» сторони їх більше і виражені вони виразніше.

Одна нога трохи коротша за іншу. Різниця не завжди кидається в очі, коли малюк лежить на спині, але якщо в цьому положенні зігнути його ніжки і поставити поруч, коліна опиняться на різній висоті (в нормі вони знаходяться на одному рівні).

Стегна малюка легко розводяться в сторони, але при цьому лунає клацання. У наявності вивих тазостегнового суглоба. Виявивши тривожні симптоми, лікар направить крихітку на УЗД. Воно рекомендується і всім здоровим малюкам у віці 1 місяця - тільки з його допомогою можна точно визначити, чи все в порядку з тазостегновими суглобами. Особливо важливо провести діагностику дівчинці - у них дисплазія зустрічається частіше, ніж у хлопчиків. Відновити правильне положення суглобів допомагають фіксуючі пристосування: шини-розпірки, подушки, стремена. Лікування дуже важливо провести до 6 місяців - до цього віку закінчується окостеніння голівки стегнової кістки, і пізніше змінити положення суглоба буде складніше.

Вроджена клишоногість - ще одна проблема, виправленням якої потрібно зайнятися якомога раніше. При цьому серйозному порушенні стопа (одна або обидві) і голеностоп сильно повернені всередину, майже на 90 °. До лікування приступають вже з 2-тижневого віку, і, як правило, за півроку лікарям і батькам вдається досягти поліпшення. При легкій формі малюкам вирівнюють стопи за допомогою бинтування, в інших випадках - накладають гіпсову пов'язку-чобіток. Якщо результату немає, буде потрібна операція.

Вроджене вкорочення стегна або гомілки лікарі також діагностують вже в перші дні життя малюка. Сьогодні цей стан успішно лікується хірургами-ортопедами за допомогою операції по подовженню кістки. Її проводять, якщо різниця в довжині ніг перевищує 3-4 см. В інших випадках малюкові допоможе спеціальне взуття або ортопедичний апарат-чобіток.

Куди дивляться коліна?

Коли малюк починає ходити, приводів для хвилювань у мам і тат додається: саме тепер стають помітні порушення, які раніше не кидалися в очі. Але побоювання, на щастя, виправдовуються не завжди. Наприклад, помітивши, що коліна, гомілки і стопи дитини повернені всередину, багато батьків думають, що він «клишоногий». Ортопеди поспішають заспокоїти: з вродженою клишоногістю ця ситуація не має нічого спільного. Більш того, в перші роки життя вона абсолютно природна. Поки малюк перебував у тісній утробі, велика гомілкова і стегнова кістки знаходилися як би в скрученому стані. Але після народження, отримавши свободу рухів, м'язи починають зміцнюватися, і ніжки поступово вирівнюються. Зазвичай це відбувається до 2 років, хоча у деяких дітей процес триває аж до 3-4 років. Спеціальної корекції малюкові не буде потрібно, але не зайвим буде курс фізіотерапії (масаж, лікувальна фізкультура, міостимуляція і т. п.).

У деяких дітей до 3-4 років ніжки нагадують букву Х або О. Цей візуальний «дефект» виникає через те, що кістки малюків по природі ростуть нерівномірно. Якщо зони росту з внутрішньої сторони стегна розвиваються активніше, виникає Х-подібне викривлення, якщо з зовнішньої сторони - О-образне. Зазвичай ніжки вирівнюються самостійно, але раз на півроку малюка необхідно показувати лікарю. Важливо стежити, щоб стан не погіршувався і щоб у дитини не було болів в суглобах або дискомфорту при ходьбі.

Якщо кут між стегном і гомілкою більше 6 °, потрібно лікування: ортопедичне взуття, а також обов'язковий масаж, фізіотерапія, лікувальна фізкультура. Причиною, крім вроджених деформацій суглобів і зниженого тонусу м'язів, може бути рахіт або рахітоподібні захворювання. В цьому випадку спостерігати крихітку повинен ще й педіатр або лікарі-фахівці.

Міцна опора

До 2 років стопи малюків залишаються плоскими. М'язи і зв'язки, що формують звід стопи, розвиваються поступово, а до того часу функцію природних амортизаторів виконує жирова подушечка, через яку підошви і здаються рівними. Діагноз «плоскостопість» лікарі ставлять не раніше 5 років, а для малюків використовують інший термін - плосковальгусна установка стопи. З його допомогою описують ситуацію, коли стопа сильно «завалюється» через слабкість м'язово-зв'язкового апарату, а при ходьбі дитина більше спирається на внутрішню частину стопи. Якщо ж опорою служить зовнішня частина стопи, лікарі говорять про варусну установку. Перша деформація часто супроводжує Х-подібне викривлення колін, друга - О-образне. Причини - успадкована від батьків слабкість м'язово-зв'язкового апарату, ускладнення рахіту або інших захворювань. А іноді порушення розвиваються, якщо батьки вчать крихітку ходити завчасно.

Плосковальгусна установка стопи - найчастіша проблема з ніжками малюків. З часом вона може перетворитися на плоскостопість - сплощення поздовжнього та / або поперечного склепіння стопи. Батьки помітять, що малюкові важко ходити пішки (на прогулянці він проситься на ручки вже через півгодини), а його нове взуття стоптується з внутрішньої сторони всього за 1-2 місяці. Плоскостопість погано підвищеним навантаженням на суглоби ніг і хребет, адже саме їм доводиться пом'якшувати удари при ходьбі, коли м'язи занадто слабкі. На щастя, при своєчасній корекції домогтися норми вдається за кілька років. Якщо ж поліпшення не настає і це заважає малюкові нормально ходити, допоможуть хірурги.

Варусна установка стоп не веде до плоскостопості, але навантаження на хребет все одно лягає підвищене, ось чому цю деформацію теж потрібно коригувати. Як і в першому випадку, допоможуть масаж, фізіотерапія і лікувальна фізкультура, але головними «ліками» стане правильне взуття. При значних відхиленнях будуть потрібні спеціальні черевики або устілки, зроблені на замовлення за індивідуальною міркою. У більш легких випадках можна підібрати правильне взуття в звичайному магазині. Майте на увазі, що ортопедичне взуття та устілки - це пристосування для лікування і профілактики захворювань кісток і суглобів ніг. Вони продаються в спеціалізованих магазинах, медичних установах або аптеках. Купувати їх без призначення лікаря не можна, інакше можна нашкодити правильному розвитку стоп або посилити вже наявні проблеми.

Чарівні черевички

Є декілька універсальних правил вибору взуття, які допоможуть правильному формуванню ніжок малюка (їх виконання суворо обов'язково при плосковальгусній установці стопи):

Перші черевички потрібно надіти на дитину відразу ж, як тільки вона почне вчитися ходити. В них вона повинна ходити до 2 років навіть вдома, роззуваючись тільки на час сну і відпочинку. Босоніж корисно бігати по траві, піску, камінцях, але не по рівній підлозі.

Дитяче взуття повинне мати високий жорсткий заднік, що фіксує область гомілковостопного суглоба, подушечку-супінатор для формування зводу і просторий носок, який не здавлює передню частину стопи. До 2 років ортопеди не радять дітям носити м'які тапочки, сандалі з відкритою п'ятою, шльопанці. У будь-якому віці під заборону потрапляє взуття з вузьким миском - воно може привести до викривлення великих пальців ніг.

Черевики не повинні бути довшими стопи більше ніж на 0,5 см, інакше ніжкам в них буде занадто вільно.

Не можна доношувати взуття за старшими братами і сестрами, навіть якщо воно в хорошому стані. Черевички швидко приймають форму ніг свого господаря і можуть деформувати стопи нового власника.

Несподіваний симптом

Багато серйозних хвороб опорно-рухового апарату починаються раптово, а одужання багато в чому залежить від того, наскільки швидко розпочато лікування. Терміново зверніться до лікаря, якщо ви помітили, що дитина почала кульгати, підволікати ногу або приймати невластиві йому пози, коли сидить або лежить. Якщо суглоб став болючим, припухлість і гарячим на дотик, а у малюка до того ж підскочила температура - викликайте «швидку допомогу». Поки дитина не пройде обстеження, важливо звести до мінімуму навантаження на хвору ногу, тому постарайтеся, щоб вона поменше рухалась.

Зарядка для ніжок

Зміцнити м'язово-зв'язковий апарат стоп допоможе проста гімнастика, яку легко перетворити на веселу гру. Вправи потрібно виконувати босоніж, хоча б по 5-7 разів, найкраще щодня. Вони підійдуть як здоровим малюкам, так і дітям з плосковальгусною деформацією (при варусній установці стопи буде потрібно особливий комплекс вправ).

Запропонуйте дитині:

- поперемінно стискати і випрямляти пальці ніг; - обертати стопою за годинниковою і проти годинникової стрілки; - ходити на носках, п'ятах, на зовнішній частині стопи; - збирати пальцями ніг з підлоги дрібні предмети: камінчики, кульки, деталі від конструктора діаметром 3-4 см (ускладнений варіант - виконати те ж саме, накривши предмети носовою хусткою); - сидячи на стільці, по черзі катати кожною ногою тенісний м'ячик і палицю; - ходити, затиснувши між стопами тенісний м'ячик; - стояти на великому м'ячі, намагаючись утримати рівновагу; - ходити по вузькому брівні; - дертися по поперечинах.

disclaimer_icon

Материалы на этом сайте рекомендованы для общего информационного использования и не предназначены для установления диагноза или самостоятельного лечения. Медицинские эксперты MedOboz гарантируют, что весь контент, который мы размещаем, публикуется и соответствует самым высоким медицинским стандартам. Наша цель – максимально качественно информировать читателей о симптомах, причинах и методах диагностики заболеваний. Призываем не заниматься самолечением, а для диагностики заболеваний и определения методов их лечения советуем обращаться к врачам.

Популярные врачи

Лекарства